Smithsonian: Ellen G. White, printre cei mai importanţi americani din istorie

1818

Cine este cel mai important american din istorie? O echipă de cercetători, formată dintr-un profesor de informatică și un inginer Google, s-a încumetat să răspundă la această întrebare analizând cantitativ referirile online la cei mai populari actori publici ai istoriei americane.

Prof. Steven Skiena și Charles B. Ward au dezvoltat un algoritm de ierarhizare a personajelor istorice similar sistemului de ranking folosit de Google. Motorul de căutare ierarhizează paginile web potrivit relevanţei pe care acestea o au pentru cuvintele căutate de utilizatori.

Algoritmul creat de Skiena și Ward analizează în schimb un volum uriaș de indicatori de reputaţie, pe care programul computerizat le extrage din referirile online la personajele istorice. Volumul acesta de date cuprinde inclusiv indicatori extrași din cele 15 milioane de cărţi pe care Google le-a scanat. Tot acest munte de informaţii este apoi redus la un scor pentru fiecare figură istorică în parte, producând astfel o ierarhie.

Cercetătorii recunosc însă că metoda lor de analiză nu reprezintă un răspuns absolut la întrebarea lor de lucru, ci este mai degrabă o variantă prin care au încercat să măsoare ce personaje istorice au rămas cel mai puternic în memoria colectivă.

Iar rezultatele sunt remarcabile, din mai multe puncte de vedere. Pentru religioși, ele au o importanţă aparte pentru că studiul celor doi a scos în evidenţă faptul că 11 din primii 100 cei mai remarcabili americani din istorie sunt lideri religioși. Între ei se numără fondatorul Bisericii Mormone, Joseph Smith, dar și cofondatoarea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, Ellen G. White.

„Recunoaşterea contribuţiei ei la lumea religioasă, nu numai în America, ci în întreaga lume este bine-venită”, declara William Fagal, director-asociat al Patrimoniului Ellen G. White pentru adventistreview.org. Fagal subliniază faptul că articolul dedicat lui White în cadrul revistei Smithsonian conţine anumite date eronate sau neclare din punctul de vedere al Bisericii Adventiste. Cu toate acestea, includerea ei în această listă este o onoare, a mai spus directorul Patrimoniului White.

Ellen G. White este cea mai tradusă autoare (autor femeie) din istoria literaturii, având publicate peste 5.000 de articole şi 40 de cărţi despre religie, educaţie, alimentaţie şi viaţă creştină.

Lista Smithsonian mai include președinţi, antreprenori și sportivi de marcă, însă nominalizează și asasini, luptători profesioniști sau gangsteri. Cu toate acestea, potrivit metodei folosite de cercetători, primele 5 personalităţi care au marcat istoria Americii sunt, în ordinea importanţei: Iisus, Napoleon, Mohamed, William Shakespeare şi Abraham Lincoln. Deși topul celor de la Smithsonian cuprinde 11 președinţi, spre surprinderea multora aceasta nu îl menţionează pe actualul președinte american, Barack Obama, însă îi aduce un omagiu, de exemplu, lui George W. Bush.