Inamicul care ne predispune, pe cei mai mulţi, la cancer

925

Aproximativ jumătate de milion de cazuri noi de cancer la adulţi pot fi asociate cu obezitatea sau greutatea în exces, potrivit unui studiu recent.

Studiul, coordonat de International Agency for Research on Cancer (IARC), c0ncluzionează că greutatea peste limitele normale și obezitatea reprezintă un risc major de dezvoltare a cancerului, fiind corelate cu 3,6% (481.000 de cazuri) din totalul cazurilor noi de cancer la adulţi, în anul 2012. Potrivit studiului, un IMC (indice de masă corporală) care depăşeşte parametrii normali este asociat cu cancerul de esofag, colon, rect, rinichi, pancreas, vezică biliară, sân, ovare şi endometru, notează medicalnewstoday.com.

Cele mai afectate ţări sunt cele dezvoltate din punct de vedere economic. Aproximativ 23% din totalul cazurilor de cancer asociate cu obezitatea sunt înregistrate în Statele Unite ale Americii (111.000 de cazuri noi). Europa, de asemenea, înregistrează o creştere a numărului de cazuri de cancer asociate cu obezitatea sau excesul de greutate, în special Europa de Est, cu 65.000 de cazuri (6,5% din totalul cazurilor din Europa). Africa este regiunea care contribuie cel mai puţin la aceste statistici, cu 7.300 de cazuri de cancer asociate cu obezitatea în anul 2012 (1,5% din totalul cazurilor de cancer).

În ceea ce priveşte sexul, se pare că femeile sunt mai afectate de corelaţia cancer-obezitate decât bărbaţii. La bărbaţi, excesul de greutate a provocat 1,9% (136.000) din totalul cazurilor de cancer în anul 2012, iar la femei procentul este de 5,4% (345.000). Potrivit dr. Melina Arnold, unul dintre coordonatorii studiului, femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului legat de obezitate. Spre exemplu, cancerul de sân, care tinde să apară cu precădere în perioada menopauzei, ar putea fi prevenit printr-o greutate corporală adecvată, potrivit explicaţiilor lui Arnold.

Obezitatea se instalează atunci când organismul are mai multă grăsime decât are nevoie, fapt care, la rândul lui, determină apariţia cancerului pe mai multe căi. Una dintre ele este cea a schimbărilor hormonale care se produc din cauza grăsimii în exces. O alta este cea a grăsimii depuse în zona abdominală, care reprezintă un factor de risc major nu numai în cazul cancerului, ci şi al altor boli, relatează cancerresearchuk.org.

„Se aşteaptă ca numărul cazurilor de cancer asociate cu obezitatea sau cu excesul de greutate să crească la nivel global odată cu creşterea economică”, declară dr. Cristopher Wild, directorul IARC. Excesul în greutate poate fi combătut printr-un stil de viaţă sănătos, care presupune, printre altele, o alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică regulată.