O întreagă comunitate creștină din India s-a reconvertit la hinduism

5311

E dificil de înţeles și de acceptat că o comunitate creștină întreagă se poate converti, simultan, la hinduismul pe care membrii ei îl abandonaseră tocmai pentru creștinism. Însă exact aceasta este experienţa unei comunităţi creștine adventiste din India.

Convertirile obligatorii sunt ilegale în India, însă o ceremonie de „reconvertire” a avut loc recent în Asroi, o localitate situată la aproximativ 175 km sud de capitala Indiei, New Delhi. Evenimentul a generat temeri în comunitatea creștină că hindușii radicali au capacitatea de a-i forţa pe cetăţenii Indiei să își schimbe credinţa.

Vizaţi în mod direct de această situaţie, liderii adventiști au făcut apel la autorităţile din India să investigheze posibila convertire forţată a unor adventiști la hinduism, informează Adventist Review.

„Am adresat o solicitare către autoritatea civilă locală și chiar la un nivel mai înalt pentru a iniţia o anchetă”, a spus T. P. Kurian, director de comunicare pentru Diviziunea Asia de Sud a Bisericii Adventiste, structura administrativă care coordonează activitatea bisericilor adventiste din India.

Ce s-a întâmplat?

Istoria bisericii adventiste din Asroi începe în anul 2001, când 33 de locuitori au acceptat această credinţă. Terenul pentru un imobil al bisericii a fost cumpărat în 2004, iar anul următor construcţia a fost concretizată. Dacă debutul spiritual a părut să fie promiţător, nu așa a fost și continuarea. Participarea la biserică a scăzut în anii următori. Deja în 2007 două familii au renunţat să mai frecventeze biserica.

Ultimii șase membri ai bisericii din Asroi au trecut la hinduism în urma unei așa-zise „ceremonii de reconvertire”.

Presa indiană a tratat pe larg situaţia, informând că zeci de adventiști practicanţi și nepracticanţi au luat parte la ceremonia de reconvertire și relatând că extremiștii hinduși au transformat biserica din Asroi într-un templu al zeului hindus Shiva, înlocuind crucea cu o uriașă statuie a acestuia. Relatările de presă au conţinut și o fotografie cu două persoane care puneau o imagine cu Shiva pe zidul bisericii.

Totuși, delegaţia adventistă nu confirmă că biserica ar fi fost expusă la aceste acţiuni radicale de deturnare a scopului existenţei ei. „Acolo nu s-a aflat nicio statuie a lui Shiva, iar biserica nu a fost transformată într-un templu”, a consemnat unul dintre membrii delegaţiei, în raport. „Se pare că a fost adus un poster cu Shiva și expus acolo doar pentru câteva momente, cu scopul de a fi filmat și mediatizat.”

Același raport susţine că în momentul de faţă imobilul bisericii se află sub supravegherea poliţiei, pentru a fi evitat orice incident nedorit. „Avem libertatea de a ne desfășura serviciul nostru de închinare săptămânal”, susţin reprezentanţii bisericii care au evaluat la faţa locului situaţia. Problema este că nu mai are cine să se închine acolo.

Ce spun liderii Bisericii Adventiste?

Conducerea adventistă acuză că Asroi este un caz tipic de convertire forţată. „Potrivit surselor noastre, este evident că unele grupări fundamentaliste hinduse, care se află în spatele acestui haos, i-au forţat pe acești credincioși să se întoarcă la credinţa lor anterioară”, a declarat Mohan Bhatti, director de comunicare pentru Uniunea Indiei de Nord. Informaţiile au venit prin intermediul unui raport al unei delegaţii adventiste care a vizitat recent localitatea.

Așa cum era de așteptat, sugestia că reconvertirea ar fi fost voluntară a fost întâmpinată cu scepticism de liderii Bisericii Adventiste. Și nu numai de către ei. „Este dreptul unui individ de a se converti la orice religie ca urmare a propriei alegeri, dar astfel de conversii în masă implică constrângere politică, socială și fizică și ameninţarea cu violenţa”, a declarat pentru un site catolic John Dayal, un membru al Consiliului Naţional de Integrare, organizaţie formată din politicieni și alte figuri publice proeminente.

Pierderea ultimilor membri l-a surprins în primul rând pe pastorul micii comunităţi adventiste. Acesta a oficiat serviciile divine timp de zece ani în mod regulat și nu a avut nici cel mai mic indiciu că o perspectivă atât de sumbră planează asupra bisericii sale.

Ce invocă militanţii hinduși?

Nu este clar cât de mulţi dintre foștii membri adventiști au participat la ceremonia de reconvertire. Mass-media indiană, citând declaraţiile activiștilor hinduși, a indicat numărul de 72. Este însă o estimare care nu se corelează cu statistica oferită de liderii bisericii.

În ciuda acestei divergenţe statistice, faptul rămâne real. Khem Chandra, membru al Rashtriya Swayamsevak Sangh, o grupare hindusă cu accente naţionaliste, a apreciat că nu există nicio enigmă cu privire la motivaţia convertirilor. „Au plecat pentru că aşa au ales, fiindcă și-au dat seama de greșeala lor și au dorit să vină înapoi”, a declarat el pentru The Times of India. „Noi le urăm bun venit.”

Chandra a declarat că s-a întâlnit cu opt familii locale adventiste în mod repetat de-a lungul anilor și le-a solicitat să-și reconsidere opţiunea religioasă.

Ce declară foștii adventiști?

Unul dintre cei plecaţi din biserica adventistă a declarat pentru The Times of India că nemulţumirea faţă sistemul de caste din India a fost ceea ce l-a dus la adventism și aceeași nemulţumire l-a întors la hinduism. „Ca hinduși, nu aveam niciun statut și aveam restricţii la obţinerea anumitor locuri de muncă, dar nici în timpul celor 19 ani cât am fost creștin tot nu am văzut pe nimeni venind la noi din comunitatea lor”, a declarat Anil Gaur, unul dintre locuitorii din Anosr. „Nu a fost nicio sărbătoare de Bada Din [Crăciun]. Misionarii doar ne-au construit o biserică. Asta a fost tot.”

Un alt fost membru al bisericii, Rajendra Singh, în vârstă de 70 de ani, a declarat că teama l-a convins să plece. „Într-o zi, în timp ce dormeam în afara bisericii am suferit un atac de paralizie”, a spus el. „M-am trezit incapabil să mă mișc. S-a întâmplat anul trecut și de atunci m-am gândit că Mata Devi m-a pedepsit pentru abandonarea credinţei mele.”

În loc de concluzii…

Relatările nu coincid și aceasta accentuează dificultatea înţelegerii cu acurateţe a episodului din Asroi. Totuși, există suficiente indicii care să ateste ideea unei persecuţii a creștinilor în India. Presa a semnalat numeroase cazuri de acest gen. Dincolo de problemele de fond, nu pot fi ignorate alte detalii care necesită mai multă reflecţie.

Declaraţiile celor plecaţi din creștinism (indiferent de forma lui confesională) și lejeritatea cu care au plecat ar trebui să fie percepute ca un semnal de alarmă. Cu atât mai mult e cazul bisericilor neoprotestante, care prin structura și teologia lor au o calitate a vieţii comunitare mult mai dezvoltată. Și totuși, unul dintre cei care au renunţat la adventism a declarat că nu a simţit prea mult acest lucru.

Pe de altă parte, se poate sesiza și o superficialitate a convertirilor. Trecerea la creștinism prin conservarea vechilor superstiţii pare să sugereze lipsa unei asimilări a aspectelor esenţiale ce ţin de religia nou-adoptată. Convertirea de formă, fără schimbarea modului de gândire, își demonstrează mai devreme sau mai târziu efectele. Sub impulsul presiunilor, căderile sunt facile. Este una dintre lecţiile pe care Asroi o poate oferi tuturor celor care cunosc puţin, dar își declară cu lejeritate apartenenţa creștină.