Secretul a 80 de ani de căsnicie fericită

3032

Povestea de dragoste dintre Maurice și Helen Kaye a început cu opt decenii în urmă, într-un magazin din Londra. Și-au promis că vor fi împreună la bine și la greu, iar în prezent se iubesc cel puţin la fel de mult ca în ziua când și-au unit destinele. Astăzi, ei dezvăluie tuturor celor care își doresc o iubire care ţine o viaţă secretele lor pentru o căsnicie fericită.

Maurice avea 17 ani când a pășit în magazinul de haine al mamei lui Helen, pentru a vinde niște produse. Aici a zărit-o pentru prima dată pe cea care urma să îi devină soţie patru ani mai târziu.

„Nu credeam că va rezista o săptămână, dar este uimitor că a durat 80 de ani”, susţine Maurice, citat de BBC. Din punctul lui de vedere, secretul unei căsnicii fericite este faptul că „întotdeauna a fost de acord cu soţia sa”. Helen, pe de altă parte, este de părere că „nu trebuie să fii dur cu celălalt”. O căsnicie fericită presupune și compromisuri „și, dacă trebuie să cedezi puţin, să cedezi”, susţine ea.

Într-un interviu pentru The Telegraph, Helen, acum în vârstă de 101 ani, afirma: „Ne place compania celuilalt, bineînţeles, iar el m-a făcut întotdeauna să râd mult. E cel mai mare glumeţ de pe pământ. Și certurile menţin lucrurile interesante – nu puteţi să fiţi mereu de acord. Dar sincer, cred că e ceva dat de la Dumnezeu.”

Relaţia lor nu a fost ocolită de peripeţii și necazuri. Însă toate acestea par să nu fi făcut altceva decât să sudeze legătura dintre cei doi. La scurt timp după ce s-au căsătorit, a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, iar Maurice s-a înrolat ca instructor voluntar de antrenament fizic în cadrul armatei. În urma unui incident, a ajuns în faţa curţii marţiale, apoi a fost trimis timp de doi ani în Islanda.

„Ne scriam unul altuia, bineînţeles. Nu voi uita cum era viaţa pe atunci. Eram frecvent bombardaţi în Londra și adesea dormeam în St. Albans, unde nu era așa rău. Mâncarea era puţină, dar din fericire locuiam pe o stradă plină de magazine și eram prieteni cu toţii”, își aduce aminte Hellen.

În 1944, cei doi au pierdut tot ce aveau, în urma unui bombardament. Banii pe care Helen îi primea de la armată nu îi erau de ajuns pentru a supravieţui și, în plus, la scurt timp a aflat că era însărcinată.

Din fericire, cuplul s-a mutat în Bournemouth, iar soarta lor părea să se schimbe în bine. Au reușit să își deschidă o afacere și, în plus, erau fericiţii părinţi a doi băieţi: Anthony și Larry. Un alt necaz s-a abătut însă asupra lor când unul dintre copii a murit, la numai patru ani. „Am fost atât de îndurerată, încât am vrut să mă sinucid. Am încercat să mă înec în cadă, dar nu am putut”, povestește Helen pentru The Guardian. Cei doi au mai avut încă două fete, însă una dintre acestea a murit la 39 de ani, din cauza unei tumori cerebrale.

„Ne-am zbătut de-a lungul vieţii, a fost muncă grea și nelipsită de tragedii, dar am avut atât de multe momente bune împreună”, a declarat Helen pentru The Mirror.

https://www.youtube.com/watch?v=JIHqKgatED0