O sâmbătă evreiască în Satul biblic

211

Au trecut cinci zile de la deschiderea Satului biblic, un proiect organizat în Parcul IOR, în premieră în Europa. În fiecare zi s-au organizat activităţi inedite care i-au surprins plăcut pe vizitatori, ce au aflat multe lucruri noi despre cum s-ar fi desfășurat activităţile de zi cu zi în vremea lui Iisus. Pentru evrei, sâmbăta avea o însemnătate aparte, despre care vom afla astăzi, în sat.

Prima săptămână de la deschiderea Satului biblic a coincis cu săptămâna Școala Altfel, așa că în fiecare zi satul a fost vizitat de clase de copii, de toate vârstele. Profesorii au fost interesaţi de acest proiect și nu au vrut ca elevii lor să rateze oportunitatea de a învăţa practic și amuzant puţină istorie. Joi, care a fost și cea mai ploiasă zi a săptămânii, satul a fost vizitat de copii care au venit special pentru această ocazie tocmai din Vâlcea, Argeș și Slobozia. Copiii au putut să călărească ponei, să tragă cu arcul și să facă vase de lut.

Adulţii s-au înghesuit în mod special în zona hanului/restaurant, unde se stă și o oră la coadă pentru „Ciorba lui Esau”, humus, azimi, must și alte mâncăruri speciale. Toate produsele servite sunt de post, având în vedere că este perioada postului Paștelui. De asemenea, adulţii sunt atrași de activităţile de la ţesătorie, fierărie și sinagogă.

impresiiSinagoga va rămâne punctul central de interes astăzi, sâmbăta fiind sabatul evreiesc. Orice activitate productivă înceta, de vineri seara, de la apusului soarelui, până sâmbătă seara, la apusul soarelui. Ziua aceasta era Ziua de odihnă, închinată lui Dumnezeu, în care oamenii mergeau la sinagogă, citeau și învăţau din sulurile Sfintelor Scripturi, cântau imnuri religioase și se rugau.

Aceste informaţii se găsesc în mai multe locuri din Biblie, precum și în Evanghelia după Luca 4:14-17, unde scrie: „Iisus, plin de puterea Duhului, S-a întors în Galileea… A venit în Nazaret, unde fusese crescut, şi, după obiceiul Său, în ziua Sabatului a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească şi I s-a dat cartea prorocului Isaia.”

Așadar, mâine la ora 11:00 va avea loc întâlnirea de sabat de la sinagogă, cu muzică și citirea unor pasaje din Biblie. De la ora 12:00 va urma un seminar interactiv de o oră, susţinut de dr. Florin Lăiu, despre „Sinagoga din Nazaret”. În restul zilei, la orele 14:00, 15:00 și 16:00 se vor susţine programe scurte, de câte o jumătate de oră, cu muzică, citirea unui pasaj din Biblie și explicaţii. În intervalul 17:15 – 18:15, arheolog dr. Traian Aldea va susţine al doilea seminar interactiv al zilei, tot la sinagogă. La ora 19:15 va avea loc ceremonia de închidere a sabatului, cu muzică, citirea unor pasaje din Biblie și explicaţii.

Activităţile obișnuite vor fi reluate în ziua de duminică, 13 aprilie, când va avea loc și Concertul Extraordinar de Paște, organizat de Primăria Sectorului 3 în parteneriat cu Asociaţia Studenţească AMiCUS. Printre invitaţi se numără Marcel Pavel, Irina Iordăchescu, Vlad Miriţă și Mediana Vlad. Orchestra Viv’Arte, Corul Catedralei “Sfântul Iosif” și Corul AMiCUS vor cântă muzică sacră pascală, dirijaţi de Tiberiu Oprea și Daniel Jinga (dirijor cor). Concertul va începe la ora 20:00 și intrarea este liberă.

intrare