Tăriceanu, deranjat de prezenţa adventiştilor la discursul Regelui

1917

O listă internă a invitaţilor la discursul pe care Regele Mihai îl va susţine în Parlament pe 25 octombrie a stârnit discuţii la şedinţa Birourilor Reunite ale Parlamentului.

Potrivit ziarului Adevărul, lista de trei pagini, aflată doar în posesia fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, conţinea numele unor reprezentanţi ai tuturor "cultelor cunoscute şi necunoscute" şi ai serviciilor secrete.

Reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu la propunerile din lista de invitaţi a fost marcată de nemulţumirea că o pagină din trei conţine numai culte. "În lista de invitaţi, lăsaţi-mă să cred, că avem o mică problemă," a declarat Popescu Tăriceanu potrivit stenogramelor întâlnirii, citate de Adevărul. "Dacă o să vă uitaţi, stimaţi colegi, o să vedeţi că avem reprezentanţi ai cultelor mai mulţi cred, decât ceilalţi invitaţi din partea instituţiilor care participă, hai să zic, în mod uzual la aceste evenimente şi eu ştiam că România este de multă vreme un stat laic. Ca atare, cred că dacă o lăsăm mai moale cu toate bisericile, nu ar fi o problemă," a adăugat fostul premier.

"Vreau să fiu bineînţeles," a precizat Călin Popescu-Tăriceanu. "Cred că la o astfel de ocazie a fi invitat Preşedintele, Guvernul, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, reprezentantul justiţiei, foştii şefi de stat, Preşedintele Academiei, nu e nicio problemă, dar mi se pare că facem aşa, o zeamă lungă, invităm cultul adventist de ziua a 7-a, cu toată stima pentru toate bisericile, dar nu cred că e cazul."