Cardinalul Pell, condamnat la 6 ani de închisoare

214

Cardinalul australian Geoge Pell, fost trezorier al Vaticanului – al treilea cel mai important oficial din stat –, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru molestarea a doi băieţi de cor într-o catedrală din Melbourne, acum mai bine de 20 de ani.

Cardinalul Pell, al cărui caz a fost judecat în luna decembrie 2018, risca să primească până la 50 de ani de închisoare, însă judecătorul a menţionat că a ţinut seama și de vârsta sa înaintată – 77 de ani. Judecătorul Peter Kidd a descris acţiunile lui Pell ca fiind „odioase” și de o „aroganţă uimitoare”. Pell a abuzat de poziţia sa de putere și a comis acte „cu un anumit grad de agresiune fizică și răutate”. Cu toate acestea, judecătorul le-a cerut juraţilor să nu facă din Pell un exemplu pentru întreaga biserică, ci să trateze problema cât se poate de punctual și obiectiv.

Kidd a mai menţionat că s-a ţinut cont și de faptul că niciodată pe parcursul procesului, Pell nu a arătat vreun semn de părere de rău. Pell a negat întotdeauna acuzaţiile ca fiind minciuni, și-a păstrat o postură lipsită de orice fel de emoţii și a refuzat să depună mărturie.

Tatăl singurei victime care mai este în viaţă a apreciat că sentinţa este „rușinoasă” și se gândește să dea biserica în judecată. Grupuri de susţinere a victimelor abuzului s-au declarat la fel de dezamăgite, apreciind că sentinţa nu este deloc pe măsura faptelor.

Cazul a polarizat opinia publică din Australia. Mulţi formatori de opinie au recurs la presa scrisă, la emisiuni televizate sau la reţelele de socializare pentru a-și exprima ori dezamăgirea faţă de sentinţă, ori dezamăgirea faţă de condamnare. Sentinţa a fost făcută publică și într-un moment cât se poate de critic pentru Biserica Catolică, ce tocmai a încheiat un summit extraordinar de patru zile pe subiectul abuzurilor sexuale.