Lider creștin: Legea egalităţii, „cea mai invazivă ameninţare la adresa libertăţii religioase”

280

Un proiect legislativ cu sprijin democrat masiv, care să adauge categoriile „orientare sexuală” și „identitate de gen” la lista de categorii protejate de Legea drepturilor civile din 1964, ar putea fi adoptat în curând, potrivit declaraţiilor președintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

În Statele Unite, au existat pe rolul instanţelor numeroase procese pentru discriminare intentate de persoane homosexuale. În urma examinării unui astfel de caz, Departamentul de Justiţie al SUA a stabilit că interdicţia de a discrimina persoanele în funcţie de sex nu a inclus în această categorie și orientarea sexuală în momentul adoptării Legii drepturilor civile, în 1964. Pentru adăugarea acestei noi categorii, este nevoie de o modificare la nivel legislativ, a transmis Departamentul de Justiţie.

Intenţia unei astfel de modificări a fost anunţată înainte de alegerile de la mijloc de mandat, când Nancy Pelosi a declarat că un proiect de lege care să protejeze persoanele LGBT de discriminare va reprezenta o prioritate pentru democraţi, dacă aceștia vor câștiga majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

Legea drepturilor civile din 1964 interzice deja discriminarea pe bază de rasă, culoare, sex, religie și naţionalitate, dar Legea privind egalitatea (The Equality Act) nu doar că extinde această interdicţie la persoanele din comunitatea LGBT, dar lărgește și categoria de locuri publice în care nu este permisă discriminarea de gen – de exemplu în benzinării, locuri de recreere, magazine de vânzare cu amănuntul și restaurante, servicii sociale și de sănătate, servicii de transport etc.

Conservatorii spun că cel mai problematic aspect al Legii egalităţii este prevederea care îi interzice unui angajator sau comerciant să refuze prestarea anumitor servicii persoanelor LGBT, un drept prevăzut în Actul de restaurare a libertăţii religioase, adoptat în 1993.

Legea va obliga antreprenorii să ofere servicii pentru nunţi între persoane de același sex, subliniază Emilie Kao, de la Heritage Foundation, iar prin aceste prevederi „ar submina libertatea de a gândi și de a acţiona în conformitate cu credinţele noastre”.

Legea egalităţii discriminează persoanele religioase, declară Mary Beth Waddell, consilier legislativ pentru Family Research Council, subliniind că, în timp ce Legea drepturilor civile protejează deja caracteristici înnăscute și de neschimbat, noul proiect legislativ reprezintă încercarea statului de a le impune americanilor „un sistem de credinţe privind deciziile sexuale și comportamentele sexuale”.

Legea este etichetată drept „cea mai invazivă ameninţare la adresa libertăţii religioase propusă vreodată în America”, de către Andrew Walker, director al Comisiei pentru Libertate Religioasă și Etică din cadrul Convenţiei Baptiste de Sud.

Walker afirmă că Legea egalităţii nu reușește să facă distincţie între comportamente, tratând cu aceeași măsură o persoană care nu acceptă să mânânce în același restaurant cu o persoană gay și un patiser creștin care nu poate realiza un tort pentru o nuntă între persoane de același sex, din pricina convingerilor sale religioase.

Subliniind că niciun domeniu al vieţii americanilor nu se va mai putea sustrage prevederilor acestei legi, menite să sporească numărul situaţiilor în care creștinii vor fi obligaţi să acţioneze contra conștiinţei lor, Walker susţine că, în esenţa ei, „Legea egalităţii echivalează etica creștină cu ura și bigotismul”.