Wikileaks: Vaticanul a acoperit abuzurile sexuale

40

Noi scurgeri de informaţii Wikileaks arată că Irlanda, la presiunea Vaticanului, a oferit imunitate oficialilor bisericii catolice acuzaţi de abuzuri sexuale.

E cunoscut faptul că Sfântul Scaun s-a folosit de puterea diplomatică pentru a influenţa guvernul irlandez, scrie USA Today. Dar ceea ce a scos la iveală publicaţia britanică The Guardian au fost detalii de culise în cazul abuzurilor sexuale comise de preoţii catolici. Conform ediţiei de sâmbătă a publicaţiei, guvernul Irlandei a cedat presiunilor Vaticanului și a oferit imunitate oficialilor bisericii chemaţi în faţa unei comisii de cercetare a abuzurilor.

O telegramă trimisă de ambasada americană din Roma, citată de The Guardian, arată că Vaticanul a primit o cerere din partea Comisiei Murphy din Irlanda. Cererea „a deranjat la Vatican… pentru că mulţi au văzut în ea un afront la suveranitatea Vaticanului". Concluziile Comisiei Murphy, publicate în 2009, au șocat Irlanda și comunitatea catolică arătând modul în care autorităţile bisericești au acoperit timp de trei decenii abuzurile preoţilor din Dublin.

Diplomatul SUA din Roma scria, în februarie anul acesta că oficialii Vaticanului au exprimat imediat adânca compasiune pentru victime și au insistat asupra faptului că prioritatea numărul unu era prevenirea repetării acestor situaţii. Totuși, „oficialii au fost mânioși cu privire la impactul în plan politic al situaţiei." Dincolo de afrontul la adresa suveranităţii Vaticanului, telegrama susţine că oficialii catolici au fost deranjaţi de faptul că autorităţile de la Dublin „nu au intervenit ca să direcţioneze Comisia Murphy spre a urma procedurile standard în comunicarea cu Vaticanul." În cele din urmă, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, a scris ambasadei Irlandei solicitând inechivoc ca orice altă cerinţă a autorităţilor să vină exclusiv pe canalele diplomatice. Conform datelor, ambasadorul irlandez la Vatican Noel Fahey i-a spus diplomatului american Julieta Valls Noyes că scandalul sexual este unul foarte dificil de administrat.

Biroul de presă al Vaticanului nu a comentat informaţia publicată în The Guardian rezumându-se la a acuza scurgerile drept un gest „de gravitate extremă". Ca atare Vaticanul a afirmat că scurgerile de informaţii trebuie să fie evaluate cu „rezervă", „atenţie" și cu „mare prudenţă", nicidecum ca o „expresie" a Sfântului Scaun. „În mod normal, aceste rapoarte reflectă percepţiile și opiniile oamenilor care le-au scris și nu pot fi considerate exprimări ale Sfântului Scaun în sine, și nici ca citări exacte ale cuvintelor oficialilor săi."

Și ambasadorul american la Vatican a condamnat scurgerile. „Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili scurgerea a ceea ce se pretinde a fi informaţie clasificată a Ministerului de Externe", a spus Miguel Diaz. „Nu vom comenta asupra conţinutului sau autenticităţii acestor informaţii."