Finanţarea proiectelor de mediu, soluţia de la Cancun

145

Negocierile de la Cancun nu se vor finaliza, cel mai probabil, cu un nou acord climatic, însă ar putea înregistra progrese la capitolul protecţia mediului prin finanţare.

Deşi analiştii prevăd că un nou acord pentru reducerea emisiilor de carbon nu va fi semnat la sfârşitul summitului climatic din Cancun (Mexic), ei se aşteaptă totuşi la unele progrese în direcţia eficientizării mijloacelor de finanţare pentru proiectele macro de mediu. Potrivit Deutsche Welle, Japonia este principalul oponent al extinderii tratatului de la Kyoto, după expirarea acestuia în 2012. "Ştim că ţările Uniunii Europene insită pentru o a doua perioadă de angajament însă noi credem că aceasta nu este o cale echitabilă de a gestiona emisiile la nivel global," a declarat Akira Yamada, negociatorul nipon, care a descris procesul de dezbatere ca fiind "dificil".

Acordul de la Kyoto obligă 37 de ţări să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră, însă Japonia s-a poziţionat contra unui nou angajament care nu include şi ţinte de reducere pentru China şi SUA.

În condiţiile date, Ernesto Cordero Arroyo, ministrul Finanţelor din Mexic, a subliniat faptul ca "avem şansa să abordam schimbările climatice dintr-o perspectivă diferită," punând accentul pe probleme cum ar fi sărăcia, dezvoltarea economică şi dezvoltarea durabilă. Potrivit 2Celsius Network, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a subliniat necesitatea "obţinerii finanţării pentru combaterea efectelor produse de schimbările climatice", ca "unul dintre cele mai importante aspecte ale eforturilor pe care le face întreaga lume în faţa provocării încălzirii globale."

Grupul consultativ ONU a publicat un raport exhaustiv care descrie detaliat mijloacele prin care se pot obţine cele 100 de miliarde de dolari anual, suma fixată prin Acordul de la Copenhaga, pentru finanţarea eforturilor de combatere a încălzirii globale în ţările aflate în dezvoltare. Comercializarea certificatelor de emisii de carbon; taxarea emisiilor provenite din transporturi şi industria aviatică; şi renunţarea la subvenţiile acordate pentru combustibilii fosili în statele sărace şi redirecţionarea banilor către dezvoltarea unor economii verzi sunt cele trei direcţii majore prezentate de raport. Concluzia documentului alcătuit de grupul consultativ a fost că "a obţine 100 de miliarde de dolari anual este o mare provocare, dar nu şi o imposibilitate."

Niciun articol afișat