9 din 10 catolici irlandezi sunt împotriva celibatului preoţesc

56

Aproape nouă din zece catolici irlandezi vor ca preoţii să nu mai fie obligaţi să rămână necăsătoriţi, relevă un sondaj efectuat de o asociaţie neoficială a preoţilor.

Majoritatea covârşitoare a catolicilor irlandezi ar dori ca preoţii să aibă voie să se căsătorească, susţin reprezentanţii Asociaţiei Preoţilor Catolici Irlandezi, citaţi de The Guardian. Un sondaj efectuat de asociaţie pe un eşantion de 1.000 de credincioşi catolici a relevat că 87% dintre ei ar vrea ca preoţii să aibă voie să se căsătorescă. Mai mult chiar, 77% dintre credincioşi sunt de părere că şi femeile ar trebui să aibă permisiunea de a fi hirotonite.

Circa 60% dintre catolicii irlandezi dezaprobă politica dură a conducerii Bisericii vizavi de homosexualitate, arată acelaşi sondaj. Doar 9% dintre cei intervievaţi s-au declarat "puternic de acord" cu învăţătura catolică tradiţională, potrivit căreia homosexualitatea este imorală.

Sondajul a mai relevat că doar o treime dintre catolici participă săptămânal la slujbele bisericii şi că 5% dintre ei nu se duc niciodată la mesă.