Copernic – înmormântat din nou după 500 de ani

27

    Pe numele său Mikołaj Kopernik, cunoscutul astronom polonez Copernic a fost înmormântat a doua oară sâmbătă, 22 mai, informează AP. Această a doua înmormântare a avut parte de o ceremonie specială, cu onoruri de erou naţional, după ce cu 500 de ani în urmă celebrul astronom fusese îngropat într-un mormânt nemarcat, în subsolul catedralei din Frombork. Descoperit în 2005, mormântul l-a primit pe astronom după ce a fost stropit cu apă sfinţită de către cei mai înalţi clerici catolic polonezi.

    Teoria lui Copernic conform căreia Pământul se învârtește în jurul Soarelui a fost condamnată de Biserica Catolică pe motivul că înlătura Pământul și omenirea din poziţia centrală a universului. Pe piatra sa funerară stă scris acum că el este fondatorul teoriei heliocentrice. Evenimentul vine la 18 ani după ce Vaticanul, prin papa Ioan Paul al II-lea, l-a reabilitat pe astronomul Italian Galileo Galilei, promotorul revoluţiei copernicane.

    „Funeraliile de azi au o valoare simbolică, a unui gest de reconciliere între știinţă și credinţă", a afirmat Jacek Jezierski, episcopul local și iniţiatorul evenimentului.