Norvegia: Curtea Supremă dă câștig de cauză unui medic concediat din motive de conștiinţă

364

Curtea Supremă din Norvegia i-a dat câștig de cauză unui medic de familie care fusese concediat din cauza refuzului de a-i aplica unei paciente un dispozitiv intrauterin, pe motiv că acesta ar putea provoca un avort.

În anul 2015, reprezentantul Departamentului Municipal de Sănătate a decis să îi suspende contractul de muncă doctorului Katarzyna Jachimowicz, care lucra ca medic de familie într-o clinică din Sauherad, Norvegia. Medicul refuzase mai multe paciente care îi solicitaseră inserarea unui dispozitiv contraceptiv intrauterin (IUD), invocând un eventual risc abortiv pe care l-ar presupune acest dispozitiv.

Dr. Jachimowicz își informase angajatorii cu privire la poziţia sa pro-viaţă înainte de angajarea sa, în anul 2010, spunându-le că „viaţa începe la momentul concepţiei, iar eu nu doresc să iau parte la distrugerea ei”. „Toţi cei prezenţi au fost de acord cu condiţiile mele”, mărturisea Jachimowicz după izbucnirea controversei. „Nu am cerut o confirmare scrisă, știind că un acord verbal este la fel de valid”, mai spunea Jachimowicz.

Din perspectiva legislaţiei norvegiene, dispozitivele contraceptive intrauterine nu prezintă riscul de a provoca un avort, dacă acestea sunt aplicate unei femei care nu este însărcinată. Însă nu toţi medicii sunt de acord cu această evaluare, scrie site-ul pro-viaţă LifeSiteNews. Unii dintre ei consideră totuși că anumite IUD-uri pot provoca avort dacă femeia rămâne însărcinată după inserarea dispozitivului.

Potrivit televiziunii creștine americane CBN, concedierea Katarzynei Jachimowicz este primul caz legal în care un cadru medical este destituit în urma exercitării libertăţii de conștiinţă. „Ideea că angajatorul ei nu a putut să găsească o soluţie pentru a proteja convingerile ei religioase pare absurd, mai ales că Norvegia se confruntă cu un deficit de medici”, a declarat directorul organizaţiei European Advocacy for Alliance Defending Freedom International, Robert Clarke.

La anunţarea verdictului, săptămâna trecută, avocatul Katarzynei Jachimowicz a declarat că „decizia Curţii Supreme este un pas important făcut în direcţia potrivită, nu doar pentru medici, ci și pentru oamenii de credinţă din orice profesie”. „Hotărârea”, a mai spus avocatul Håkon Bleken, „protejează unul dintre drepturile fundamentale ale omului: acela de a acţiona în concordanţă cu convingerile sale profunde.”

„Sunt tot mai multe întrebări etice în medicină”, declara Jachimowicz pentru LifeSiteNews. „Tot mai mulţi doctori se vor confrunta cu dileme similare cu a mea.”

Vegard Bruun Wyller, profesor de medicină clinică la Universitatea din Oslo, aprecia într-o publicaţie catolică, Informator Katolicki, că procesul lui Jachimowicz este tipic pentru ceea ce filosoful norvegian Hans Skjervheim numea „dilema liberală”. Dacă medicul continua să lucreze, dovedea astfel că statul angajează oameni care se opun ideilor liberale privind avortul și contracepţia. „Dacă guvernul o concedia”, spunea el, „dovedea astfel că statul e dispus să renunţe la idealurile libertăţii, să discrimineze și să demonstreze intoleranţă.” Dilema, scria profesorul, spulberă mitul că profesia medicală poate fi neutră sau separată de opiniile și credinţele personale.