Vaticanul critică hirotonirea unui episcop chinez

22

Vaticanul a criticat, ieri, decizia autorităţilor chineze de a hirotoni un episcop catolic fără aprobarea sa. Hirotonirea lui Joseph Guo Jincai reprezintă „o încălcare gravă" a legii ecleziastice, se arată într-un comunicat din partea biroului de presă al Vaticanului.

Autorităţile chineze au încălcat grav libertatea religioasă şi de conştiinţă prin faptul că i-au obligat pe episcopii chinezi hirotoniţi cu aprobarea Vaticanului să participe la ceremonia de hirotonire a lui Guo Jincai, se arată în acelaşi comunicat. Cel puţin 3 episcopi catolici au fost obligaţi să participe la ceremonie, notează The Washington Times.

Catolicii din China au fost „umiliţi" de gestul autorităţilor chineze care le-au impus un păstor ce „nu este în comuniune deplină cu Sfântul Părinte", a declarat Vaticanul.

Hirotonirea a avut loc, sâmbătă (20 noiembrie a.c.), în oraşul Chengde din provincia Hebei. Accesul jurnaliştilor a fost interzis la ceremonie, mai multe echipaje de poliţie blocând accesul în clădirea în care a avut loc ceremonia.

Vaticanul a anunţat că noul episcop ar putea să fie excomunicat. Episcopul Guo Jincai este secretarul adjunct al Asociaţiei Patriotice Catolice Chineză, un grup controlat de autorităţile politice, care controlează activitatea bisericilor catolice din China.