Catolicii și luteranii caută direcţii pentru viitor

32

Delegaţi ai catolicilor liberali din întreaga lume se reunesc în weekend la Detroit pentru a discuta despre reforma Bisericii Catolice, despre o democraţie mai mare în structurile acesteia. Convenţia este organizată de Consiliul Catolic American. Luteranii se întâlnesc la Geneva pentru a stabili strategii de acţiune pentru următorii ani.

Reuniţi pentru un „weekend dedicat închinării, educaţiei și dialogului", participanţii doresc să accentueze importanţa transparenţei financiare și a unui proces democratic de luare a deciziilor în cadrul Bisericii Catolice. Se vor discuta, de asemenea, și aspecte mai sensibile: posibilitatea căsătoriei pentru preoţii catolici și roluri mai importante pentru femei în structurile eclesiastice, inclus posibilitatea hirotonirii acestora, notează CNN.

Perspectivele Consiliului Catolic American nu sunt însă împărtășite de unii dintre liderii catolici americani. Unul dintre aceștia, Allen Vigneron, arhiepiscopul din Detroit, le-a trimis preoţilor și diaconilor locali o scrisoare prin care îi îndeamnă să nu participe la întâlnirile din weekend. El a avertizat că în special liturghia care va fi oficiată duminică nu se încadrează în canoanele Bisericii Catolice.

Janet Hauter, unul dintre liderii Consiliului Catolic American, a respins însă aceste acuzaţii, declarând: „Liturghia noastră se va încadra în normele și regulile bisericii."

Se estimează că vor participa la convenţie între 1.500 și 1.800 de catolici din toată lumea.

Arhiepiscopia din Detroit organizează în același weekend o conferinţă la Livonia, care va reuni catolicii tradiţionaliști și conservatori, aceasta fiind gândită ca o replică și ca o alternativă la convenţia din Detroit.

Conform unui studiu realizat de Pew Forum on Religion and Public Life, în 2008, aproape una din 3 persoane crescute în Biserica Catolică din SUA a părăsit această biserică. Atât catolicii liberali, cât și cei conservatori sunt de acord că Biserica Catolică se confruntă cu o serie de probleme, însă soluţiile oferite de cele două părţi sunt diferite și chiar opuse, informează Detroit Free Press.

În perioada 9-17 iunie, delegaţi ai Federaţiei Luterane Internaţionale se reunesc la Geneva pentru a discuta despre un proces de reformare a bisericilor luterane. Unul dintre punctele de pe agenda reuniunii este o atenţie mai mare asupra modului în care bisericile răspund în situaţiile de urgenţă, în special în cazul celor determinate de catastrofe naturale.

Luteranii doresc, de asemenea, o implicare mai mare în proiectele lor a tinerilor din biserică. „Noi credem că tinerii ar trebui să poată să participe la procesul de luare a deciziilor din biserică, nu doar la cele care privesc programele de tineret. Tinerii ar trebui trataţi nu ca viitorul bisericii, ci ca prezent al ei", a declarat Martin Junge, secretarul general al Federaţiei Luterane Internaţionale, notează ekklesia.co.uk.

(Foto: ewtnnews.com)