Locuitorii capitalei ar putea fi obligaţi să îşi sorteze gunoaiele

11

Asociaţiile de proprietari şi peroanele care locuiesc în case individuale vor obligaţi să depoziteze separat deşeurile din hârtie, carton, masa plastice, folii, PET şi metal, dacă un proiect de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va fi aprobat. Începând cu anul viitor, bucureştenii ar putea fi obligaţi să colecteze separat şi deşeurile din sticlă.

Dacă hotărârea va fi aprobată, operatorii de salubrizare vor trebui să doteze asociaţiile sau proprietarii individuali cu recipienţi sau saci de plastic inscripţionaţi cu tipul de deşeu selectiv colectat, informează realitatea.net. Împreună cu persoanele fizice şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari, operatorii vor stabili data şi intervalul orar în care vor ridica deşeurile respective. Fiecare asociaţie de proprietari va desemna o persoană care va fi responsabilă de predarea deşeurilor la data şi ora stabilită cu operatorii de salubrizare.

Evitarea acestui sistem se va taxa suplimentar, indică aceeaşi sursă. Persoanele fizice şi juridice care vor continua să colecteze deşeurile neselectiv vor plăti cu 50% mai mult pentru evacuarea gunoiului decât taxa aplicată până în prezent. În schimb, cei care vor colecta deşeurile selectiv vor plăti cu 25% mai puţin.

Cuantumul minim de deşeu evacuat lunar, care va diminua tariful de evacuare este de 0,75 kg/pers la deşeurile de mase plastice, 1 kg/pers la deşeurile de sticlă, 0,5 kg/pers la deşeurile de hârtie sau carton..Sancţunile aplicate pentru nerespectarea prevederilor hotărârii ar putea fi între 1.000 şi 2.000 de lei pentru asociaţiile de locatari şi între 3.000 şi 5.000 lei pentru operatorii de salubrizare.

În prezent, proiectul se află în dezbatere publică, având nevoie de aprobarea CGMB pentru a fi legiferat.

Românii par deschişi la metodele ecologice de îmbunătăţire a tratamentului deşeurilor. Potrivit uno statistici publicate de IMAS, aproximativ 80% din populaţia care are la dispoziţie infrastructura necesară colectării selective a deşeurilor, depune selectiv deşeurile de ambalaje. Acelaşi sondaj, citat de organizaţia ecologică MaiMultVerde, arată că în 2010 românii au depus selectiv cu 60% mai multe deşeuri de ambalaje care au ajuns la reciclare, comparativ cu anul 2009. În plus, infrastructura de colectare selectivă s-a mărit cu 50%, astfel încât în acest moment peste 4 milioane de români au acces la containerele de colectare selectivă.

Pentru implementarea la nivel naţional a acestui sistem, România ar avea nevoie de circa 1,8 miliarde de lei, estimează Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu. "Am spus-o Comisiei Europene, am spus-o domnului ministru, suntem cu toţii de acord, va trebui să găsim fonduri să facem investiţia la nivel de stat, pentru că vorbim de 60.000 de blocuri în România, fiecare cu câte trei-patru scări, fiecare scară de bloc cu 5-6 etaje, deci ajungem la o populaţie de 5-6 milioane care nu poate participa la colectarea selectivă a deşeurilor în niciun fel," a declarat Ionescu, citat de Mediafax.