Protejarea separării dintre biserică și stat pe parcursul vizitei papei Francisc în America

197

Vizita istorică pe care papa Francisc o va face în America va angrena mari mase de oameni și va cere implicare din partea oficialilor guvernamentali. Americans United for Separation of Church and State (AU), o asociaţie care supraveghează libertatea religioasă în SUA, a avertizat de riscul încălcării Primului Amendament al Constituţiei, referitor la separarea dintre biserică și stat, pe parcursul vizitei papei.

Oficiali ai celor trei orașe pe care papa Francisc le va vizita (Philadelphia, New York și Washington, DC) au fost înștiinţaţi printr-o scrisoare remisă de AU de riscul ca bani publici să fie folosiţi la pregătirile aferente vizitei papei.

În scrisoare se menţiona că „Instituţiile guvernamentale nu trebuie să furnizeze niciun sprijin activităţilor religioase ale papei care ar trece dincolo de furnizarea de servicii –ca poliţie, siguranţă și securitate – care sunt oferite în mod normal la evenimente publice comparabile ca mărime.” Organizaţia semnatară motivează că această prevedere protejează respectarea Primului Amendament al Constituţiei Americane, care „interzice instituţiilor guvernamentale să acţioneze în așa fel încât să comunice un mesaj de adeziune religioasă. (…) Statul trebuie să menţină neutralitatea între religie și nonreligie.”

Reverendul Barry W. Lynn, director executiv al AU, a precizat că, „deși papa este considerat șef de stat, el este [și] în poziţia unică de a conduce un grup religios majoritar. În consecinţă, oficialii guvernamentali trebuie să fie foarte atenţi să nu cheltuie banii contribuabililor pe activităţile religioase ale papei cât timp el este în Statele Unite.”

Această avertizare din partea AU vine pe fondul greșelilor din trecut din cadrul vizitelor liderilor catolici și al încălcărilor legii cu privire la separarea biserică-stat, susţine AU. Spre exemplu, subliniază organizaţia, în 1979, la vizita lui Ioan Paul al II-lea în Philadelphia, reprezentaţii oficiali au cheltuit bani publici pentru a construi o platformă uriașă pentru o mesă în aer liber și pentru a închiria scaune, un sistem audio și decoraţiuni. După eveniment, un tribunal a declarat că acele cheltuieli au fost neconstituţionale, notează AU. Aceleași probleme au apărut și la vizita aceluiași papă în 1987, când pentru mesa din Miami, comitatul Dade din Florida și-a închis școlile și a împrumutat autobuzele școlii pentru a transporta oameni la serviciile religioase. De asemenea s-a ridicat o cruce de aproximativ 30 de metri care a stat într-un loc public pentru două săptămâni, iar angajaţii publici au vândut bilete în oraș pentru evenimentele papei.

În acest an, AU este îngrijorată de pregătirile care se fac în Philadelphia nu doar pentru vizita papei, dar și pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor, o conferinţă care este descrisă de organizatori ca „un eveniment internaţional de rugăciune, cateheză și sărbătoare”. Printre măsurile luate de liderii orașului se numără restricţii de acces și transport, închiderea sau scurtarea programului la diferite oficii ale orașului pentru câteva zile, apoi serviciile de ridicare a gunoiului vor fi suspendate, iar școlile vor fi închise total. AU evaluează pregătirile și restricţiile impuse ca o premieră absolută pentru oraș.

Alex J. Luchenitser, director asociat al AU, a lansat chiar un apel către reprezentanţii statului: „Orașul și oficialii federali trebuie să aibă grijă să nu repete greșelile neconstituţionale care au fost făcute în timpul vizitelor papale trecute. Noi îi vom supraveghea ca să ne asigurăm că ei nu vor face așa ceva.”

Deși această știre a apărut în buletinul Catholic Word News din 3 septembrie, Biserica Catolică nu a comentat public în niciun fel avertizările AU. Știrea a fost doar menţionată succint.