Vaticanul încurajează preoţii să studieze filosofie

26

Vaticanul îi încurajează pe teologii şi preoţii catolici să studieze mai profund filosofia, pentru a fi mai bine pregătiţi să facă faţă provocărilor relativismului.

Este unul dintre punctele majore ale documentului „Decret pentru Reforma Studiilor Ecleziastice ale Filosofiei". Documentul, aprobat de Papa Benedict al XVI-lea, în luna ianuarie, a fost prezentat marţi de cardinalul Zenon Grocholewski, informează zenit.org.

Cardinalul a subliniat că Biserica Romano-Catolică este mereu gata să se adapteze pentru a răspunde nevoilor create de noile circumstanţe istorice şi culturale. Trăim într-o perioadă „când raţiunea însăşi este ameninţată de utilitarism, de scepticism, de relativism şi de neîncredere în capacitatea raţiunii de a cunoaşte adevărul cu privire la problemele fundamentale ale vieţii", a declarat cardinalul Grocholewski.

Prelatul catolic a atras atenţia că dezvoltarea tehnologiei şi a ştiinţei nu aduce răspunsuri la întrebările esenţiale ale vieţii: Cine sunt eu? Ce e fericirea? Care este sensul existenţei? Grocholewski a declarat că Biserica are nevoie să regăsească „vocaţia originală" a filosofiei care este „căutarea adevărului în dimensiunea sa sapienţială şi metafizică".

Nu există nicio contradicţie între credinţă şi filosofie, a declarat dominicanul Charles Morerod, rectorul Universităţii Pontificale „Toma d'Aquino". În opinia sa, religia creştină presupune armonia dintre Dumnezeu şi raţiunea umană.

(Foto: diretodasacristia.blogspot.com)