Vaticanul studiază rolul femeilor diacon în biserica primară

500

La 3 ani de la înfiinţarea unei comisii privind rolul femeilor diacon în biserica primară, papa Francisc declară că este nevoie de mai multe studii pe acest subiect pentru conturarea unei perspective clare asupra misiunii femeilor în biserica de astăzi.

Papa nu a abordat subiectul în public, până la conferinţa de presă din data de 7 mai, care a avut loc la bordul avionului care l-a adus la Roma după vizita de 3 zile în Bulgaria. Francisc a înfiinţat comisia de studiu în anul 2016, la solicitarea International Union of Superiors General, un grup umbrelă care reprezintă surorile și călugăriţele catolice din lume.

Aproape toţi membrii comisiei sunt teologi și profesori universitari, fiind prezidaţi de cardinalul Luis Ladaria, șeful Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. Comisia a fost formată din 6 bărbaţi și 6 femei – 2 călugăriţe și 4 femei laice.

În ciuda așteptărilor, membrii comisiei nu au reușit să ajungă la o concluzie comună, ci „au fost de acord doar până la un anumit punct”, potrivit declaraţiilor papei, așa încât studiul a continuat, în cele din urmă, în mod individual.

O parte a cercetătorilor au ajuns la convingerea că femeile diacon din prima parte a istoriei bisericii erau hirotonite în aceleași condiţii ca și bărbaţii care aveau această slujbă.

Alţi cercetători cred că femeile diacon au slujit numai altor femei, în situaţii specifice, precum ritualurile de imersie la botez sau analizarea corpului femeilor ai căror soţi erau acuzaţi de violenţă domestică.

În cele din urmă, nu există „nimic definitiv” în ce privește concluziile pe această temă, iar studiul va trebui să continue.

Fără a-și exprima opinia personală cu privire la subiect, Francisc a subliniat că, potrivit documentelor istorice examinate de membrii comisiei, formulele de hirotonire în cazul femeilor diacon au fost diferite de cele folosite în cazul bărbaţilor.

În scrisoarea sa apostolică din 1994, Ordinatio Sacerdotalis, papa Ioan Paul al II-lea consemna faptul că „Biserica nu se consideră autorizată să admită femeile la hirotonirea preoţească”, reluând argumentele papei Paul al VI-lea privind exemplul lui Iisus, care a ales cei 12 apostoli exclusiv din rândul bărbaţilor, dar și practica constantă a bisericii și învăţătura ei, potrivit căreia „excluderea femeilor din preoţie este în concordanţă cu planul lui Dumnezeu pentru Biserica sa”.

Deși predecesorii papei Francisc au exclus posibilitatea ca femeile să poată deveni preoţi, cei care susţin această variantă speră că identificarea dovezilor conform cărora în biserica creștină de la început femeile erau hirotonite ar putea deschide o ușă în viitor pentru ca acest scenariu să fie autorizat.

Raportul iniţial al comisiei „ar putea servi ca punct de lansare pentru a duce studiul mai departe și pentru a da un răspuns definitiv, «da» sau «nu», în funcţie de caracteristicile epocii”, a conchis Francisc, subliniind că nu se teme de studiu.

Niciun articol afișat