Vaticanul va deveni prima ţară „zero energie” din lume

410

Vaticanul va deveni în curând primul stat „zero energie", a declarat pentru Green Report, Felicia Ienculescu-Popovici, director executiv al organizaţiei Greenitiative, citând surse italiene.

În apropierea bazilicii Sfântul Petru, chiar pe acoperișul sălii de conferinţe, au fost instalate 2400 de module fotovoltaice, capabile să producă echivalentul, în energie, a 90 de tone de petrol. În acest moment, Vaticanul reușește să producă circa 200 de waţi de energie electrică per locuitor, folosind panourile solare.

Pentru comparaţie, Germania, unul dintre statele cu reputaţie în ceea ce privește managementul ecologic al energiei, produce 80 de waţi pe cap de locuitor cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Potrivit Feliciei Ienculescu-Popovici, Vaticanul ar putea primi titlul de stat „zero energie" până în 2014, când va instala parcul fotovoltaic din zona bazilicii papale Sfânta Maria. Acesta va avea o putere instalată de 100 MW, mult peste necesarul celor 800 de rezidenţi ai Vaticanului. Astfel, Vaticanul își va reduce emisiile de CO2 cu 91.000 de tone și va putea chiar să exporte electricitate.

O construcţie „zero energie" este o clădire al cărui bilanţ energetic anual (diferenţa dintre energia pe care o produce și energia pe care o consumă) este zero.