Biserica Ortodoxă de la Ground Zero e în instanţă

59

Liderii bisericii ortodoxe Sf. Nicolae (St. Nicholas Church) din New York au dat în judecată autorităţile statului.

Plângerea împotriva Port Authority din New York și New Jersey a fost depusă de Arhidioceza Ortodoxă din America. În document reprezentanţii bisericii se plâng de tergiversarea soluţionării în cazul construcţiei bisericii Sf. Nicolae.

Mica biserică ortodoxă a fost distrusă odată cu prăbușirea turnurilor gemene din 11 septembrie 2001. În 2008, după ani de negocieri, Port Authority și biserica au căzut de acord să reconstruiască biserica, într-o locaţie apropiată adresei iniţiale. Ca parte a acordului, Autoritatea Portuară, responsabilă de infrastructura zonei, urma să acorde despăgubiri de 20 de milioane de dolari pentru construcţia noii biserici.

În martie însă acordul a fost întrerupt. Autoritatea Portuară a acuzat biserica de cereri exagerate, în timp ce liderii bisericii au afirmat că AP s-a retras unilateral de la negocieri. Mai mult decât atât, autorităţile sunt acuzate că adoptă „un comportament arogant, de rea credinţă și fraudulos". „A depune o plângere în justiţie nu este lucrul cel mai de dorit", afirmă Rev. Mark Arey, ofiţerul de presă ecumenic al arhidiocezei și purtător de cuvânt al bisericii. „Am ajuns la punctul acesta pentru că am fost ignoraţi și duși cu preșul."

În cadrul plângerii biserica acuză și de alte efecte ale întârzierii procesului de construcţie. Astfel, biserica reclamă faptul că i-a fost afectat dreptul la libera exercitare a religiei, dar și că, prin opiniile exprimate, Autoritatea Portuară a adus un prejudiciu de imagine bisericii.