Biserica Ortodoxă marchează 1.700 de ani de la Edictul de la Milano

88

Opt lideri ai Bisericii Ortodoxe, în frunte cu patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, și alături de reprezentanţi ai altor religii, politicieni și mii de oameni, au sărbătorit duminică aniversarea de 1.700 de ani de la Edictul de la Milano.

Liturghia, condusă de patriarhul Bartolomeu I, a fost susţinută de orașul sârbesc Nis, la 200 km de Belgrad. Orașul a fost ales deoarece este orașul în s-a născut împăratul Constantin cel Mare, care a proclamat toleranţa religioasă, scrie Reuters. Pe vremea Imperiului Roman, orașul se chema Naissus și făcea parte din provincia romană Moesia Superior.

Constantin I sau Constantin cel Mare conducea provinciile din vest, în timp ce Licinius guverna partea de est a imperiului. Atunci când Licinius s-a căsătorit cu sora lui Constantin I, cei doi au semnat și Edictul de la Milano, o scrisoare ce garanta toleranţa religioasă în Imperiul Roman, și care a marcat sfârșitul persecuţiei lui Diocleţian.

Reuters notează absenţa Papei Francisc de la această sărbătoare, ca semn al prăpastiei care rămâne între cele două religii. Cu toate astea, Papa i-a transmis un mesaj patriarhului, chiar din 17 mai, dată la care liderii ortodocși s-au reunit în cadrul unui seminar de mai multe zile, pentru a discuta despre diferitele perspective religioase asupra consecinţelor Edictului de la Milano.

Mesajul a fost transmis prin secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, prezent la această întâlnire și precizează că Papa așteaptă cu speranţă „ziua în care divergenţele mileniului II vor face parte doar din trecut", conform Radio Vatican.