7 factori care cresc riscul dezvoltării apneei de somn

56

Sforăitul este unul dintre simptomele întâlnite la majoritatea pacienţilor care suferă de apnee de somn. Această afecţiune a aparatului respirator produce pauze respiratorii frecvente în timpul somnului, oprind fluxul aerului pentru circa 10 secunde. Află care sunt factorii care ar putea favoriza dezvoltarea acestei boli.

Persoanele care sunt supraponderale, ori suferă de obezitate sunt expuse riscului de dezvoltare a apneei în somn, notează Web MD. Fiecare unitate adăugată Indicelui de Masă Corporală crește cu 14 procente riscul apariţiei afecţiunii. De asemenea, bărbaţii și femeile care au o circumferinţă a gâtului mai mare de 43 de centimetri, respectiv 38 de centimetri au un risc mai mare de dezvoltare a apneei de somn.

Afecţiunea ar putea fi, de asemenea, moștenită genetic. În circa 25-40% din cazuri, pacienţii cu apnee de somn au în familie un membru care suferă de această boală.

Etnia persoanei poate crește riscul dezvoltării apneei de somn. Cele mai expuse riscului sunt persoanele afro-americane sau hispanicii, în raport cu populaţia caucaziană.

Sexul persoanei influenţează riscul apariţiei acestei afecţiuni, bărbaţii fiind de până la patru ori mai expuși riscului dezvoltării apneei de somn, în raport cu femeile. Diferenţele se reduc însă cu înaintarea în vârstă, când femeile intră la menopauză. În plus, femeile riscă să dezvolte apnee de somn în timpul sarcinii.

Afecţiunea poate apărea la orice vârstă, însă aceasta este mult mai răspândită în cazul persoanelor în vârstă, notează Institutul Naţional american pentru Inimă, Plămâni și Sânge.

Consumul de alcool în cantităţi moderate sau în exces, mai ales seara, crește riscul apariţiei apneei de somn chiar și în cazul celor care nu se confruntă cu această problemă, avertizează Institutul Naţional american pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism. În plus, alcoolul înrăutăţește episoadele de apnee deja existente, subliniază aceeași sursă.

Fumătorii au un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta apnee de somn, faţă de cei care s-au lăsat de acest viciu și de nefumători la un loc și de 2,8 ori mai mare faţă de cei care au renunţat la ţigară, arată un studiu publicat în 2001.