BOR ar putea agrea impozitarea, cu o condiţie

487

În răspuns la recentele discuţii privind impozitarea veniturilor bisericilor de către stat, odată cu revizuirea Codului Fiscal, Biserica Ortodoxă Română și-a comunicat deschiderea faţă de discuţii, cu o singură condiţie.

Un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române sintetizează nemulţumirea BOR cu privire la nivelul restrâns al retrocedărilor, dar și cu privire la o eventuală încetinire a activităţii prosociale a instituţiei, în cazul unei înăspriri a sistemului de impozitare. BOR transmite că „Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice“.

„Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată şi are capacitatea de a-şi administra eficient proprietăţile trebuie apreciat şi promovat, iar nu invidiat şi denigrat. Cele aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.), pentru finanţarea cărora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susţinute în imensa lor majoritate tocmai din veniturile obţinute corect şi transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. (…) Reamintim că statutul fiscal al Cultelor din România este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene în care acestea sunt susţinute pentru contribuţia lor la viaţa societăţii“, se arată în comunicatul citat de Digi24.

„Presiunea mediatică pentru o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a susţinerii activităţilor social-educaţionale şi social-filantropice ale acesteia şi o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Române în societate. Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice. Până în prezent a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe Române numai o mică parte din proprietăţile sale confiscate de regimul comunist. În concluzie, proprietăţile şi veniturile bisericeşti sunt astăzi folosite pentru susţinerea multiplelor activităţi derulate de Biserică în societatea românească“, mai spun reprezentanţii Bisericii.

Cea mai profitabilă eparhie BOR este Arhiepiscopia Bucureștilor, care a înregistrat în 2014 un profit de 1,67 milioane de euro. La polul opus se află eparhia Craiovei, care a înregistrat o pierdere de peste 2,3 milioane de euro. Nu toate eparhiile și-au depus însă bilanţurile. Și nici despre alte entităţi, strict economice, ale BOR nu există date financiare. Se știe însă despre agenţia de turism BOR  –  Basilica Travel – că anul trecut ar fi avut un profit de circa 115.000 euro.

DISTRIBUIE:
Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 8 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.