În căutarea copilului perfect

352

O reţea de clinici de fertilitate din sudul Californiei, Statele Unite, le permite părinţilor să hotărască sexul copilului printr-o procedură numită „echilibrare a familiei”, sau „selecţie nemedicală a sexului”.

Unul din cinci cupluri care ajung la HRC Fertility, o reţea de clinici de fertilitate din sudul Californiei, apelează la tratamentul in vitro nu pentru a avea un copil, ci pentru a alege sexul copilului, informează The Wall Street Journal.

De obicei e vorba despre cupluri care deja au 1, 2 sau 3 copii de un anume sex și doresc ca următorul copil să fie de celălalt sex, a explicat dr. Daniel Potter, director medical al HRC Fertility, pentru publicaţia amintită.

În acest scop, femeile trec printr-un proces de fertilizare artificială pentru a crea embrioni ce sunt testaţi genetic înainte de a fi implantaţi (procedură denumită „diagnostic genetic preimplantare). Deși aceste teste se realizează mai ales pentru semnalarea bolilor genetice, ele pot, de asemenea, identifica sexul embrionului.

Doar puţine ţări permit efectuarea în legalitate a controversatei proceduri, care costă între 15.000 și 20.000 de dolari pentru fiecare încercare. Organizaţiile medicale și specialiștii în fertilitate nu au ajuns la un consens cu privire la latura etică a practicii. În timp ce Societatea Americană de Medicină Reproductivă spune că medicii „nu au obligaţia etică de a pune sau de a nu pune la dispoziţia pacienţilor metodele nemedicale de selecţie a sexului”, Comitetul de Etică al Congresului American al Obstetricienilor și Ginecologilor se opune procedurii.

Aproximativ 42% dintre clinicile din Statele Unite care realizează diagnosticul genetic preimplantare ar face-o pentru selecţia nemedicală a sexului, conform unui studiu online realizat în anul 2008 de jurnalul Fertility and Sterility, citat de The Wall Street Journal. Și circa 90% dintre pacienţii care au apelat la cele trei centre ale Institutelor de Fertilitate nu au probleme de fertilitate, ci urmăresc echilibrarea familiei, a spus Jeffrey Steinberg, director medical al acestora. Centrele sunt cunoscute pentru serviciile de alegere a sexului copilului și nu impun restricţii nici măcar în cazul femeilor aflate la prima sarcină, a mai spus acesta pentru publicaţia citată.

Dr. Potter spune că aproximativ jumătate dintre cuplurile care apelează la serviciile clinicii sunt din afara ţării, în timp ce Joen Batzonfin, director medical al New York Fertility Services, din Manhattan, spune că aproximativ 20% dintre pacienţi vin pentru selecţia sexului, iar aproape o treime dintre aceştia vin din afara Statelor Unite.

În ţări precum India și China este obişnuit avortul în cazul în care fătul se dovedește a fi de sex feminin, ceea ce a dus la un procent mare de bărbaţi. În plus, există preocupări cu privire la faptul că alegerea sexului copilului poate pune o povară asupra copilului născut ca urmare a folosirii procedurii și îi poate afecta dezvoltarea psihologică.

Dincolo de problemele de natură etică ce apar în cazul tuturor procedurilor de fertilizare și în special în cele de fertilizare in vitro, principalele îngrijorări cu privire la selecţia sexului copilului se referă la apariţia unui dezechilibru de sex și la întărirea stereotipurilor discriminatorii și sexiste faţă de femei și subaprecierea acestora, se precizează într-un material al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În plus, „atunci când tratezi o persoană fertilă pentru a produce ceva ce îţi dorești, nu pentru a trata o boală, deschizi ușa eugeniei”, este declaraţia făcut de dr. Arthur Caplan, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din New York, citat de The Wall Street Journal.

Citește și: Dilema etică a discriminării sexuale a embrionilor