Alegerile locale din Rusia, prilej de discriminare a evanghelicilor

197

Un expert în drepturile omului acuză Biserica Ortodoxă Rusă că discriminează creștinii de alte confesiuni și oferă ca dovadă situaţia petrecută la alegerile pentru postul de primar într-un oraș mare din Rusia.

Josh Rubenstein, directorul regional pentru Rusia al Amnesty International SUA a acuzat că „Biserica Ortodoxă Rusă nu apreciază concurenţa grupurilor protestante precum evanghelicii." Din acest motiv, susţine Rubenstein,„Din când în când au loc incidente (nefericite, n.r.) care implică grupuri protestante faţă de care Biserica Ortodoxă Rusă se simte ameninţată."

Afirmaţiile lui Rubenstein vin la două săptămâni după ce un oraș important din Rusia, Tolyatti, l-a ales pe evanghelicul Serghei Andreiev ca primar, preferându-l în locul candidatului care se bucura de sprijinul lui Vladimir Putin.

În timpul campaniei electorale, contracandidaţii lui Andreiev s-au folosit de religia lui pentru a promova partidul pro-Putin care dorea o „Rusie unită", acuză Rubenstein, care spune că atitudinea oponenţilor este justificată de simplul fapt că Andreiev „s-a aliniat cu un grup anti-Putin."

Potrivit lui Rubenstein, de la căderea Uniunii Sovietice, religii precum creștinsimul (ortodox), islamismul, budismul, și iudaismul au fost privite cu multă toleranţă deoarece cei mai mulţi ruși consideră că aceste credinţe „au avut un rol în istoria ţării". Libertatea religioasă pentru credinţele tradiţionale include dreptul la desfășurarea de activităţi caritabile, dreptul la mobilitate, la a fonda școli și alte elemente care nu existau în urmă cu doar câteva decenii.

Însă rușii încă rămân reticenţi la minorităţi precum evanghelicii. Directorul de comunicare al Sinodului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Diaspora a declarat pentru Christian Post că, în opinia lui, evanghelicii nu fac altceva decât să profite de situaţia spirituală actuală în Rusia.

„Grupurile religioase protestante și nu numai au profitat necinstit de vacuumul spiritual creat de regimul sovietic," a declarat Ohotin. „Prozelitismul celor de alte religii au semănat confuzie în sufletele multora ancoraţi prea superficial în adevărul și comorile credinţei creștine ortodoxe."

Rubenstein susţine însă că „dacă Andreiev ar fi fost creștin ortodox, sau pur și simplu un candidat din partea partidului de opoziţie, probabil ar fi găsit altceva de care să se lege. În cazul acesta au considerat că e mai convenient să se lege de credinţa lui, și e păcat că s-a întâmplat așa."