Papa reafirmă interzicerea hirotonirii femeilor şi atacă neascultarea

123

Papa Benedict a reiterat, joi, interdicţia Bisericii Romano-Catolice de a hirotoni femei şi a avertizat că nu va tolera neascultarea de către clerici a învăţăturilor fundamentale, relatează Reuters.

Benedict a lansat o denunţare neobişnuit de directă a preoţilor neascultători, într-o predică la Liturghia de dimineaţă în Joia Mare, atunci când Biserica Catolică comemorează ziua în care Iisus a instituit preoţia.

Papa a răspuns în mod specific unui apel la nesupunere, lansat anul trecut de către un grup de preoţi şi laici din Austria, care contesta cu îndrăzneală şi în mod deschis învăţătura Bisericii pe subiecte tabu, cum ar fi celibatul preoţilor şi hirotonirea femeilor.

„Este neascultarea o cale de reînnoire pentru Biserică?", a întrebat el retoric, în predica de la Bazilica Sf. Petru, în ziua în care preoţii catolici din intreaga lume îşi reînnoiesc jurămintele.

În primul său răspuns public pentru grupul austriac, papa Benedict a remarcat faptul că, în „apelul la nesupunere", au fost contestate „deciziile definitive ale magisteriului Bisericii, cum ar fi problema hirotonirii femeilor…"

El şi-a reafirmat apoi pozitia, citând un important document, semant de către predecesorul său, Papa Ioan Paul al II-lea, care spune că interdicţia de a hirotoni femei a fost parte din „constituţia divină" a Bisericii şi a fost stabilită ca „infailibilă" în 1995, ceea ce înseamnă că nu poate fi schimbată.

Biserica Catolică susţine că nu are autoritatea de a permite femeilor să devină preoţi, deoarece Iisus a ales de bunăvoie numai bărbaţi pentru a fi apostolii săi, atunci când a instituit preoţia la Cina cea de Taină.

Susţinătorii hirotonirii femeilor spun că Iisus a acţionat în conformitate cu obiceiurile timpului său. Revista Time a intrat în legătură cu preotul Helmut Schüller, cel care a făcut apelul la neascultare şi a numit Vaticanul o „monarhie absolutistă".

Preotul s-a declarat surprins de declaraţiile papei, însă nu le consideră foarte dure, având în vedere că nu s-a făcut nicio aluzie la sancţiuni.