Rusia vrea o statuie-gigant cu Iisus Hristos pe locul unei statui a lui Lenin

285

„Pe altceva nu aveam pe ce să cheltuim banii publici? Mai bine îi cheltuiam pe spitale, școli, drumuri…” Sună cunoscut? Nu vă grăbiţi însă să credeţi că această remarcă este una românească; ea vine din Rusia, de la o rezidentă a orașului Vladivostok, nemulţumită de planurile autorităţilor locale de a construi o statuie a lui Isus mai înaltă decât statuia din Rio de Janeiro.

Autorităţile de stat din Vladivostok, cel mai mare oraș din estul îndepărtat la Rusiei, plănuiesc să ridice o statuie-gigant înfăţișându-L pe Iisus Hristos pe locul unde, în urmă cu 50 de ani, era programată construirea unei statui a lui Vladimir Lenin.

Noua sculptură, care nu a fost deocamdată aprobată de Biserica Ortodoxă Rusă, are peste 38 de metri înălţime – cât statuia emblematică din Rio de Janeiro –, au anunţat reprezentanţii Viatski Posad, un ONG creștin ortodox rus. Sculptura din Rusia o va întrece însă în înălţime pe cea din Rio, pentru că va fi ridicată pe un piedestal care, și el, va avea 30 de metri. „În total, statuia va avea 68 de metri înălţime”, a declarat Genadi Tsurkov, președintele centrului Viatski Posad.

Reacţiile la ideea unui monument religios de asemenea anvergură au fost amestecate. Suporterii spun că proiectul va „simboliza unitatea poporului rus” și că „va bincuvânta” ambarcaţiunile care vin și pleacă din orașul portuar cu deschidere la Oceanul Pacific. Cei care i se opun spun că banii puteau fi investiţi în obective care să vizeze mai degrabă infrastructura în serviciul public. Deși Tsurkov a spus că statuia, ale căror costuri nu au fost încă definitivate, va fi ridicată din investiţii private, criticii spun că aceasta ar putea fi parte dintr-o schemă de spălare de bani.

Iniţiativa monumentului ar aparţine, se pare, unui monah influent, pe nume Ilie, duhovnic al patriarhului Chiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Acesta i-ar fi sugerat lui Tsurkov să construiască statuia „ca să protejeze Rusia noastră de ameninţarea estului”. Cel puţin așa spunea Tsurkov într-un interviu pentru Govorit Moskva.

Roman Lunkin, analist în cadrul Academiei Ruse de Știinţe din Moscova, a declarat pentru Religion News Services că Biserica Ortodoxă Rusă ar putea să nu aprobe proiectul, pentru că designul care i-a fost propus aduce mai degrabă cu statuile romano-catolice. „În ortodoxie există o tradiţie a ridicării de cruci, dar nu și de statui”, a explicat Lunkin.

Statuia din Vladivostok nu ar fi prima structură creștină ridicată pe locul unui monument dedicat lui Lenin. În anul 2000, Catedrala lui Hristos Mântuitorul, din Moscova, a fost sfinţită pe locul unde cândva fusese o catedrală demolată la ordinele lui Stalin în 1931 pentru a face loc Palatului Sovieţilor. Respectiva clădire, la cei 308 metri înălţime cât îi fuseseră proiectaţi, ar fi fost cea mai înaltă clădire la momentul acela și ar fi urmat să aibă pe acoperiș o statuie colosală a lui Lenin. Construcţia a fost însă amânată și apoi anulată odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.