9 biserici care au devenit locuinţe de lux

115

Un buget generos şi imaginaţia arhitecţilor au arătat în cel puţin nouă cazuri, cum poate un lăcaş de cult să adăpostească o vilă de lux. Adevărul publică o listă cu transformarea uluitoare a unor biserici care urmau să fie demolate.

1. Biserica Sf. Iacob din Utrecht, Olanda, datează din 1870 şi a servit scopului ei original timp de un secol. Acum este deţinută de un proprietar privat, pe post de locuinţă personală.

 

2. Biserica Trăirii, Utrecht, Olanda a fost transformată de aceeaşi echipă de arhitecţi care au lucrat şi la biserica Sf. Iacob. Ei au păstrat tavanele înalte, vitraliile bisericii și orga, dar podelele și scările interioare au fost înlocuite.

3. Biserica Metodistă Howard Park din Toronto, Canada are 112 ani vechime, dar din anul 2000 a fost cumpărată cu 1,68 milioane de dolari şi transformată în reşedinţă de lux. În clopotniţă este acum un adevărat apartament cu 2 dormitoare cu băi proprii, un living şi o terasă pe acoperiş.4. O biserică ridicată în 1866 în Australia este acum o casă confortabilă, cu dormitoare, băi, bar, spa, pivniţă pentru vinuri şi garaj. 5. Tot în Australia, biserica John Knox care datează din 1876, a fost transformată o locuinţă privată, dar propietarii au păstrat cât mai multe elemente originale, iar arhitecţii au primit o nominalizare la premiile australiene de specialitate.6. O biserică şi mai veche din Australia, din 1850, a devenit reşedinţă modernă ce include şi o cameră-cinematograf.

7. O biserică din Kensal Green, Londra, a fost transformată de o aşa manieră încât nu mai poate fi recunoscută decât poate după arcade.

8. Biserica Sf. Nicolae din Kyloe, Northumberland, Marea Britanie şi-a păstrat cele mai multe din elementele originale, proprietarii fiind pasionaţi de stilul victorian al clădirii.9. O biserică din San Francisco, SUA, a devenit după 100 de ani de la înfiinţare, o reședinţă e lux, cu tavane de lemn și coloane în interior.