Americanii calcă pe urmele europenilor în absenteismul de la biserică

80

Un nou studiu al Barna Group indică o situaţie care poate fi considerată catastrofală pentru mediul religios american. Biserica nu mai face parte dintr-un top al preocupărilor. Există confuzii chiar și în privinţa celor religioși. Deși se cunoștea de mult timp trendul descendent al vieţii religioase americane, noul studiu prezintă elemente inedite, mult mai îngrijorătoare decât precedentele.

Mai există ceva care să îi ajute pe americani să crească în credinţa lor? Când Barna Group a încercat să obţină răspunsuri la această întrebare, printre cele mai prezente au fost rugăciunea, familia, prietenii, citirea Bibliei sau copiii. Marea surpriză este în legătură cu absenţa bisericii din aceste preferinţe.

Dacă frecventarea bisericii era considerată cândva o piatră de temelie a stilului de viaţă american, adulţii din SUA de azi sunt împărţiţi în mod egal cu privire la importanţa participării la biserică. În timp ce jumătate (49 %) afirmă că este „importantă” sau „foarte importantă”, pentru alţi 51% frecventarea bisericii variază între „nu prea” sau „deloc” importantă.

În privinţa generaţiilor tinere tabloul pare să fie și mai puţin optimist. Spre exemplu, așa-numiţii mileniali (cei până la 30 de ani) par să acorde cea mai puţină importanţă frecventării bisericii. Doar două din zece persoane consideră că aceasta deţine un rol semnificativ în viaţa lor. În schimb, cei peste 60 de ani ridică cota de frecventare a bisericii la un nivel mai înalt (40 %).

Schimbare de percepţii, dar și de trecut

În timp ce America se împarte aproape egal în ceea ce privește răspunsurile la întrebarea: „Mai avem nevoie de biserici?”, creștinii sunt provocaţi să își pună singuri întrebări și să caute răspunsuri. Important din acest punct de vedere nu este conturarea unor răspunsuri cu caracter absolut. Urgenţa constă în identificarea unor răspunsuri viabile la o întrebare mult mai concretă: „De ce mai sunt necesare bisericile?”.

Iar pentru o înţelegere corectă a fenomenului trebuie plecat de la această realitate dură a scăderii frecventării bisericii, așa cum rezultă din statisticile ultimilor ani. În conformitate cu datele Barna Group din 2014, prezenţa activă în viaţa bisericii a scăzut de la 43%, în 2004, la 36%, în prezent. Însă nu doar cifrele statistice sunt în continuă modificare. Percepţia faţă de frecventarea bisericii este, de asemenea, în schimbare. În termeni tradiţionali, prin frecventarea unei bisericii, se înţelegea participare consecventă la fiecare dintre activităţile spirituale organizate de către aceasta. Deci, cel puţin o dată pe săptămână. Acum, oamenii care merg o dată pe lună la biserică consideră că au o participare regulată.

Mai mult, procentul persoanelor care nu au participat la o activitate a bisericii în ultimele șase luni a crescut în ultimul deceniu, de la o treime la aproape două cincimi. Schimbarea este chiar mai drastică în rândul americanilor mai tineri: mai mult de jumătate dintre mileniali afirmă că nu au fost la biserică în ultimele șase luni. Motivele invocate de către aceștia sunt multiple. Trei dintre acestea pot fi considerate mai importante: irelevanţa bisericii, ipocrizia sau eșecurile morale ale liderilor.

Când așteptările nu coincid cu declaraţiile

Nu lipsite de surprize sunt motivaţiile celor care insistă să meargă contra curentului, fiind prezenţi în mod consecvent la biserică. Astfel, adulţii care cred că biserica este foarte importantă au menţionat două motive fundamentale care îi determină să facă aceasta: să fie mai aproape de Dumnezeu (44%) și să înveţe despre Dumnezeu (27 %). Unul din cinci (22 %) spun că merg la biserică pentru că Biblia îi învaţă să aibă comuniune cu alţi credincioși. În mod paradoxal însă, în ciuda gradului de însingurare care este astăzi clamat cu insistenţă , doar unul din 10 au raportat că merg la biserică din nevoia de a găsi o comunitate. Aceasta ar trebui să fie un mare semn de întrebare pentru cei responsabili de viitorul bisericii creștine.

Deși oamenii citează ca motive principale pentru participarea la biserică apropierea de Dumnezeu și învăţarea despre El, Barna Group constată că o astfel de apropiere constituie un eveniment rar. Mai puţin de 20% pot confirma că această apropiere a avut loc. În plus, în timp ce aproape două treimi consideră că scopul participării la biserică este aflarea mai multor lucruri despre Dumnezeu, doar 6 % confirmă că au și realizat aceasta în ultima ocazie când au participat. De fapt, marea majoritate a oamenilor (61 %) spun că nu au câștigat perspective semnificative cu privire la credinţă atunci când au participat ultima dată.

În concluzie, datele exprimă realităţi contrastante. Adulţii sunt conștienţi de nevoile lor spirituale, dar sunt tot mai nemulţumiţi de modul în care biserica satisface aceste nevoi spirituale. În consecinţă, aleg să se îndrepte în altă parte.

Cheia care descifrează enigma

Noile realităţi cu care se confruntă americanii nu sunt chiar necunoscute pentru europeni. În ciuda secularizării cu care se confruntă întreg Occidentul, rămân multe întrebări rostite, dar și mai multe răspunsuri suspendate. Cum a putut Biserica timpurie să capteze imaginaţia Imperiului Roman, în timp ce noi, cu toate resursele pe care le avem la dispoziţie, ne pierdem încet influenţa în cultura noastră? se întreba Jon Tyson, unul dintre cei mai cunoscuţi pastori din New York.

Răspunsul pe care îl oferă poate fi deranjant pentru mulţi, însă așează creștinismul în faţa unei oglinzi imperative. „Liderii Bisericii timpurii nu avea lucrurile pe care acum le considerăm esenţiale pentru credinţa noastră. Nu au avut biserici oficiale, declaraţii de viziune. Nu au avut social-media, emisiuni de radio sau pastori celebri. Au fost de multe ori înţeleși profund greșit, persecutaţi și unii și-au dat viaţa pentru credinţa lor. Cu toate acestea, au iubit, au slujit, s-au rugat și au binecuvântat — și încet, timp de sute de ani, au adus imperiul în genunchi. Ei au făcut-o prin dragoste.”