De ce luăm decizii greșite

2256

În fiecare zi suntem puși în faţa unui set de opţiuni din care putem alege doar una. Sperăm că facem cea mai bună alegere, însă nu de puţine ori se întâmplă să luăm decizia greșită. Motivul ar putea fi explicat de influenţa mai multor factori care acţionează asupra noastră în momentul în care trebuie să ne hotărâm. Devenind conștienţi de aceștia, vom putea să facem alegeri mai bune în viitor.

Creierul nu uită deciziile greșite pe care le-ai luat anterior, iar „aceste amintiri pot conduce la defecte de judecată” în viitor, scrie How Stuff Works. De exemplu, în urma unui experiment, un grup de voluntari a luat parte la două teste. Ambele au fost neplăcute, însă unul a fost mai lung, iar finalul a fost plăcut, iar celălalt a fost mai scurt, însă rezultatele nu au fost la fel de mulţumitoare. În final, experţii au rugat participanţii să aleagă testul pe care ar dori să îl repete. Tendinţa voluntarilor a fost de a alege exerciţiul lung, dar care le-a oferit un final plăcut.

Dorinţa noastră de a primi o recompensă imediată poate conduce la decizii greșite, deoarece suntem ancoraţi în prezent și nu ne concentrăm asupra a ceea ce va urma. Acest lucru poate fi explicat de nivelul de endorfine care crește în momentul unei recompensări imediate, dar nu și în cazul celei oferite peste un interval de timp mai lung, explică How Stuff Works.

De exemplu, dacă ar trebui să alegi între a primi o jumătate de cutie de bomboane peste un an și o cutie întreagă peste un an și o zi, cel mai probabil vei aștepta o zi în plus, pentru recompensa mai mare. Însă dacă ai alege între a primi o jumătate de cutie de bomboane acum sau o cutie întreagă mâine, sunt șanse mari să accepţi recompensa acum, scrie BBC.

Uneori, deciziile greșite sunt rezultatul informaţiilor eronate pe care le deţinem despre subiectul alegerii. În general, avem tendinţa de a ne încrede mai degrabă în informaţiile pe care le extragem din experienţele persoanelor cunoscute decât în cele provenite din alte surse. Mai mult, atunci când ai la dispoziţie o mulţime de variante și opţiuni, creierul tău este suprasolicitat. Astfel, devine mult mai dificil să analizezi cu atenţie datele, pentru a extrage informaţiile cu adevărat valoroase și care te pot ajuta să iei decizia corectă, punctează How Stuff Works.

De asemenea, mediul în care iei o decizie și timpul pe care îl aloci pentru a te hotărî pot influenţa calitatea alegerii. „Deciziile greșite sunt luate în situaţii stresante și haotice”, punctează Reliable Plant. În cazul în care alegerea este importantă, este esenţial să găsești acel loc liniștit care îţi permite să gândești limpede.

Foto: stockvault.net