Bisericile adventiste regionale iau poziţie privind hirotonirea femeii

1233

Pe măsură ce se apropie de anul 2015, limita perioadei de lucru a Comitetului pentru studiul hirotonirii femeilor, organizat de Biserica Adventistă la nivel mondial, organizaţiile regionale ale bisericii îi înaintează Comitetului propriile poziţii și recomandări în privinţa acestei teme. 

Pe măsură ce se apropie de anul 2015, limita perioadei de lucru a Comitetului pentru studiul hirotonirii femeilor, organizat de Biserica Adventistă la nivel mondial, organizaţiile regionale ale bisericii îi înaintează Comitetului propriile poziţii și recomandări în privinţa acestei teme. 

Despre hirotonirea femeii în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea se discută, la nivelul conducerii, încă din 1990, când subiectul a fost dezbătut în sesiunea Conferinţei Generale, eveniment care reunește, o dată la 5 ani, delegaţi din întreaga lume. 

În Biserica Adventistă există diferenţe de abordare a chestiunii hirotonirii femeii. Câteva organizaţii regionale ale bisericii și-au aplicat decizia prohirotonire înainte de a exista un consens în această privinţă, la nivelul întregii confesiuni. În luna iulie, liderii organizaţiei mondiale a Bisericii Adventiste recunoșteau că lipsa unei soluţii pentru tensiunea crescândă acumulată în jurul subiectului, odată cu trecerea timpului, a determinat frustrări şi în rândul credincioşilor.

Biserica Adventistă la nivel mondial nu hirotonește femei. Dar cele 13 organizaţii regionale (diviziuni) analizează în prezent implicaţiile acestei decizii, informează ANN, și fac recomandări comitetului organizat la nivel central pentru studiul subiectului. La începutul lunii noiembrie, Diviziunea Nord-Americană a emis recomandarea sa în favoarea hirotonirii femeilor. Ulterior, alte patru diviziuni și-au asumat o poziţie. Diviziunea Inter-Europeană a declarat că va recomanda comitetului de la sesiunea Generală să accepte ordinarea femeii. La fel au făcut și Diviziunea Trans-Europeană și cea a Pacificului de Sud. Diviziunea Africa de Sud-Oceanul Indian a avut o poziţie diferită, declarându-se „împotriva ordinării" ca urmare a „absenţei unei revelaţii biblice clare" și hotărând să menţină „modelul și practica preoţiei așa cum sunt deja stabilite".

Este de așteptat ca, potrivit angajamentului luat în cadrul Sesiunii Conferinţei Generale din 2010, Biserica Adventistă, la nivel mondial, să decidă în privinţa hirotonirii femeii la Sesiunea din 2015, care va avea loc în statul american Texas. Între timp, fiecare dintre cele 13 diviziuni ale bisericii și-a format propriul Comitet de cercetare biblică pe acest subiect. Toate comitetele vor emite câte un raport cuprinzând concluziile studiului, urmând ca, pe baza acestora, Biserica Adventistă să ia o decizie globală.

Discuţia privind hirotonirea femeii în funcţii de conducere a provocat, pe rând, majoritatea bisericilor creștine. În contextul în care doar câteva dintre marile grupuri religioase ale prezentului practică preoţia femeilor, hirotonirea rămâne un subiect care incită discuţii și chiar conflicte generate fie de interdicţii culturale, fie de specificul doctrinar, ori de ambele. În privinţa acestor dispute, puse de unii în spectrul discriminării pe criterii de sex, statul nu ia măsuri, lăsând la latitudinea instituţiei religioase să decidă pe cine să angajeze, chiar dacă la nivel de stat există legi care interzic discriminarea la angajare.

Pe acest fundal, Biserica Anglicană a fost, probabil, cea mai vizibilă în dezbaterile privind hirotonirea femeii. Specificul dezbaterii la anglicani este că, deși le permit femeilor să devină preoţi, nu le permit (la nivel central) ordinarea ca episcop. Luna trecută, corpul decizional al Bisericii Anglicane a votat în favoarea propunerilor care ar putea permite ordinarea femeilor ca episcop anul viitor. Însă voci puternice din biserică, precum Arhiepiscopul de York, Dr. John Sentamu, au avertizat credincioșii „să nu deschidă șampania în semn de sărbătoare", fiindcă „încă mai este mult de muncă".

Cu toate că Biserica Anglicană nu a aprobat la nivel central ordinarea femeilor ca episcop, circa 27 de biserici din lume au decis independent să ordineze femei. Duminica trecută, reverendul Pat Storey (53 de ani) a fost hirotonită ca prima femeie episcop a Marii Britanii şi a Irlandei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Dublin. Storey a fost aleasă în luna septembrie, acum având loc ceremonia oficială.