De ce rămân oamenii în relaţii nefericite

1217

Sunt nefericiţi în cuplu și cu toate acestea rămân de bunăvoie într-o relaţie nesatisfăcătoare. Motivul pentru care unii indivizi fac această alegere este teama de singurătate, susţin cercetătorii canadieni într-un comunicat publicat de Universitatea din Toronto.

„Acum înţelegem că anxietăţile legate de singurătate cu care se confruntă oamenii joacă un rol important în aceste comportamente nesănătoase privind relaţiile", a declarat coordonatoarea studiului, Stephanie Spielmann. Temerile în acest sens îi determină pe oameni să se mulţumească cu o relaţie nefericită, dar și să accepte invitaţiile romantice venite din partea unor indivizi care „nu sunt potriviţi pentru ei", explică cercetătoarea. Frica de singurătate a fost observată atât în cazul femeilor, cât și al bărbaţilor.

În prima parte a experimentului, 126 de femei și 27 de bărbaţi au fost rugaţi să își evalueze gradul de anxietate provocat de singurătate. Dintre aceștia, aproape 39% au declarat că nu se tem de o viaţă trăită de unul singur, scrie Medical Daily. Gândul la petrecerea vieţii ca celibatar a stârnit anxietate în rândul a 18,4% dintre voluntari, iar alte 6,6 procente se temeau că s-ar putea să fie singuri toată viaţa. Dificultăţile unei vieţi trăite de unul singur a produs în acelaţi timp atât ușurare, cât și teamă pentru aproape 12% dintre participanţi.

În cea de-a doua parte, voluntarii au răspuns unor întrebări pentru stabilirea predispoziţiei la depresie, sensibilităţii în faţa respingerii, fricii de singurătate, nivelul stimei de sine sau modul în care se atașau de partener. Unul dintre exerciţii a presupus evaluarea pe o scară de la 1 la 5, a intensităţii durerii produse de sentimentele rănite și a nevoii de a trăi sentimentul de apartenenţă. În medie, primul element a obţinut un punctaj de 3,27, în timp ce valoarea celui de-al doilea s-a ridicat la 3,38.

Studiul a fost publicat în Journal of Personality and Social Psychology.