Indiferenţă sau implicare? Cum ai reacţiona în faţa unui act de violenţă? (VIDEO)

674

Doi tineri americani au pus la cale un experiment inedit pentru a observa reacţia oamenilor în faţa actelor de intimidare și violenţă. În urma experienţei, au observat foarte multă indiferenţă și nepăsare și prea puţină implicare.

„Dacă nimeni nu s-ar opri să te ajute în cazul în care tu ai fi victima brutalizării? Dacă adopţi o poziţie neutră în faţa nedreptăţii, alegi să fii de partea agresorului. Brutalizarea începe și se termină cu noi”, atrag atenţia cei doi realizatori ai materialului video.

În scenele filmate într-un campus universitar, unul dintre protagoniști îl bruschează și îl ameninţă pe celălalt, chiar sub ochii celor prezenţi. Majoritatea „spectatorilor” au ales să rămână pasivi. Unii dintre aceștia asistă indiferenţi la actul de violenţă, își văd de drumul lor sau își continuă activităţile, chiar dacă în imediata lor apropiere cineva este ameninţat și bruscat în mod violent.

Alţii aleg să plece cât mai repede din preajma celor doi, fără a schiţa măcar un gest pentru a îl opri pe agresor. Ceea ce este cel mai îngrijorător este că nici măcar atunci când la faţa locului se aflau mai multe persoane, nimeni nu a intervenit. Întrebat de ce a rămas pasiv în faţa actului de agresiune, unul dintre cei care au asistat la eveniment afirma că „eram pe cale (să intervin) dacă aţi fi continuat”.

Însă în timpul derulării experimentului, câţiva tineri curajoși au intervenit pentru a-l ajuta pe tânărul care juca rolul victimei. Unii au ales să se implice direct, despărţindu-i pe cei doi, iar un alt tânăr a filmat cu telefonul mobil episodul.

Prin acest material video, cei doi tineri vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la problema născută din indiferenţa celorlalţi în faţa agresiunilor la care sunt martori.

Implicarea în scopul opririi violenţelor la care asistăm nu trebuie să fie neapărat directă. În unele cazuri acest lucru poate deveni periculos atât pentru victimă, cât și pentru martorul care se implică. În schimb, fiecare dintre noi poate pune capăt agresiunilor care se petrec în jurul nostru semnalând evenimentul autorităţilor, chemând ajutoare sau chiar înregistrând episodul cu ajutorul unui dispozitiv, lucru care poate ajuta la identificarea agresorului.

Acesta nu este singurul demers realizat în scopul atragerii atenţiei asupra problemei violenţelor și cazurilor de intimidare în școli. Les Télécréateurs a filmat un videoclip tulburător prin care a încercat să sensibilizeze adulţii cu privire la această problemă. În acest sens, ei au folosit ca personaj principal un om de afaceri de aproximativ 50 de ani, batjocorit și umilit de colegii săi de serviciu.

Un caz real petrecut în România a demonstrat cât de mare este preţul ignorării și pasivităţii în faţa agresiunilor la care suntem martori. O jurnalistă a trustului Lagardere a fost ameninţată cu cuţitul și apoi violată chiar în toiul zilei, pe când se afla pe un bulevard aglomerat din centrul capitalei. Deși tânăra a încercat să atragă atenţia celorlalţi asupra pericolului în care se află, „trecătorii au asistat impasibili la agresarea femeii”, scria Europa FM.