Bisericile nigeriene se unesc pentru a combate terorismul religios

389

Bisericile din Nigeria se unesc, pentru prima dată, în încercarea de a lupta împreună mai eficient împotriva violenţei din nordul ţării. În 2015, gruparea teroristă Boko Haram a ucis nu mai puţin de 4.000 de creștini.

Asociaţia Creștină a Nigeriei cuprinde concilii de reprezentare a cultelor protestante, a bisericilor evanghelice indigene, a bisericilor penticostale, a Bisericii Catolice, culte ai căror membri însumează circa jumătate din populaţia de 173 de milioane de locuitori a Nigeriei. Asociaţia a adoptat un raport intitulat „Zdrobit, dar nu înfrânt: Impactul violenţei persistente asupra Bisericii din Nordul Nigeriei” drept fundament al unei declaraţii comune prin care solicită guvernului să pună capăt violenţei și să garanteze libertatea religioasă și cere Organizaţiei Naţiunilor Unite să lanseze o anchetă privind atrocităţile comise.

„Aceasta este prima ocazie în care ieșim public pentru a semna o Declaraţie care arată adevărata imagine a persecuţiei comise împotriva creștinilor, în această ţară”, a declarat reverendul Musa Asake, secretarul general al asociaţiei. „Acest eveniment ne oferă oportunitatea de a da întregii lumi de știre prin ce au fost nevoiţi să treacă creștinii din Nigeria”, a mai spus Asake.

În perioada 2006-2014, analizată în respectivul raport, violenţa împotriva creștinilor s-a tradus prin moartea a circa 11.500 dintre aceștia, în nordul Nigeriei. Circa 13.000 de biserici au fost distruse, abandonate sau închise în decursul aceleiași perioade, iar circa 1,3 milioane de creștini au fost nevoiţi să se mute pentru siguranţă în alte zone ale ţării.

„Dacă nu sunt verificate și stopate, violenţa, discriminarea și marginalizarea creștinilor din nordul Nigeriei vor duce la extincţia totală a credinţei creștine și a comunităţilor creștine din această zonă”, avertizează Asociaţia Creștină a Nigeriei.

Raportul, care se bazează pe 122 de interviuri ale unor lideri de biserică și membri, precum și pe nouă focus-grupuri răspândite în Nord, avertizează că două treimi dintre participanţi au observat o scădere a numărului de membri între 2006 și 2014. De asemenea, s-a observat o scădere dramatică a fondurilor pe care bisericile le au la dispoziţie pentru programele lor.

Semnatarii declaraţiei și-au asumat, prin intermediul ei, mai multe îndatoriri de grup. Între acestea se numără dezvoltarea unei strategii proprii pentru combaterea violenţei împotriva credincioșilor creștini; confruntarea guvernelor naţionale și statale cu „natura și impactul violenţei, persecuţiei, discriminării și marginalizării creștinilor din nordul Nigeriei”; furnizarea ajutorului umanitar pentru comunităţile creștine traumatizate; efectuarea de presiuni asupra guvernului în vederea retrocedării terenurilor confiscate abuziv creștinilor și crearea unei echipe legislative care să „lucreze la redresarea tuturor actelor de impunitate, injustitie și discriminare” comise împotriva creștinilor.