Blair: Dumnezeu e calea secolului XXI

23

Tony Blair, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a scris într-un editorial din Washington Post despre caracterul vital al credinţei creştine pentru societatea de azi.

Pornind de la haosul şi criza care au pus stăpânire pe întreaga lume, fostul premier a accentuat faptul că pe măsură ce societatea a progresat, religia a intrat în declin.

Blair a criticat fundamentalismul adepţilor islamismului care persecută în continuu minorităţile religioase, călcând în picioare demnitatea şi dreptul la libertate al fiinţei umane.

Totodată, el i-a încurajat pe toţi cei care trec prin astfel de experienţe dureroase să nu abandoneze lupta pentru că, dincolo de tot, credinţa nu se măsoară în violenţă şi intoleranţă, ci în iubire, compasiune şi dorinţa de a lupta pentru o lume mai dreaptă şi mai bună.

Blair a făcut apel către toate naţiunile moderne, aflate în curs de globalizare, militând ca sistemul democratic să funcţioneze în mod egal pentru toţi, indiferent de credinţa fiecăruia.

Fostul premier a cerut liderilor religioşi, guvernului şi presei să conlucreze în vederea apărării valorilor sacre şi a respectării libertăţii religioase, argumentând că numai o democraţie care funcţionează eficient poate construi o societate armonioasă.

Credinţa adevărată trebuie păstrată departe de iraţional, superstiţie şi prejudecată, Dumnezeu fiind singurul care trebuie să orienteze calea secolului al XXI-lea, a fost concluzia fostului lider politic.