Blestemele preoţesti, un tabu pentru BOR?

917

Părintele Doru Cristoi și-a construit propria sa biserică acasă, unde credincioșii vin să îi ceară lucruri care în Biserică nu sunt permise. În schimbul unei sume de bani, el poate „rezolva” orice problemă cu dușmanii. După ce a fost exclus din Biseica Ortodoxă, a trecut la cea Romano-Catolica, unde a fost caterisit. 

Caterisit pe rând din Biserica Ortodoxă, apoi din cea Romano-Catolică, ărintele Doru Cristoi și-a construit propria sa biserică acasă, unde credincioșii vin să îi ceară lucruri pe care nicio biserică nu le permite.

În schimbul unei sume de bani, preotul „rezolvă" orice problemă cu dușmanii. Blesteme preoţești (afurisenile) cât și magia neagră („pusul pe toacă") sunt căteva dintre procedurile pe care preotul Cristoi le desfășoară în biserica sa din Banat. "Să piară copiii lui şi într-un neam să se stingă numele lui", "Să cadă peste ei cărbuni aprinşi; în foc aruncă-i pe ei, în necazuri, pe care să nu le poată răbda", sunt câteva exemple de blestem folosite din psalmii Vechiului Testament.

"Credinţa populară spune că persoana scrisă pe toacă nu va muri de moarte bună. Este o metodă de răzbunare folosită mai ales în nordul ţării. Oamenii merg pe furiş şi scriu numele duşmanilor pe toaca de la biserică sau mănăstire apoi trăiesc cu convingerea că în momentul în care lemnul respectiv va fi lovit de ciocănele, răul dorit rivalului începe să se împlinească", explică un preot.

Protopopul Mircea Silaghi, din Timişoara, a explicat cum se ajunge la blestemele preoţeşti: „Atunci când oamenii au un necaz, o pagubă, sau când sunt supăraţi, caută să se răzbune. Ei apelează la unii preoţi şi le cer să recite împotriva unor semeni ai lor, cărora le doresc răul, nişte slujbe, ca şi moliftele Sfântului Vasile. Sunt blesteme îndreptate împotriva răului sau diavolului, doar că unii oameni îi au în vedere pe alţi oameni care le-au pricinuit un necaz".

Tarifele nu sunt afisaşte oficial în biserica preotului: „În anticameră vorbim între noi, care pentru ce am venit şi cât costă. Pentru un psalm de blestem laşi cel puţin 100 de lei, iar dacă duşmanului îi este rău, vii şi mai donezi nişte bani", povestește o femeie venită la "biserica particulară" a preotului Doru Cristoi. Sinodul local a hotărât să îl trimită în judecata consistoriului eparhial, pe baza mai multor reclamaţii privind practici neortodoxeCat, mai exact „afurisirea” unor oameni contracost.

Sursa: EVZ