Capelanul, de pe câmpul de luptă, pe terenul marilor corporaţii

92

Eforturile guvernului britanic de a legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex până la sfârşitul lunii decembrie a acestui an urmează să aibă un impact nedorit asupra capelanilor din armată. Un impact care poate nu ar fi atât de incriminat, dacă aceştia nu ar constitui o sursă de echilibru, atât în armată - unde s-au consacrat, cât şi alte domenii în care îşi manifestă activitatea de consiliere spirituală.

Într-o scrisoare adresată secretarului pentru Apărare Phillip Hammond, fostul ministru britanic al Apărării (care a fost şi preot în Biserica Anglicană), Sir Gerald Howarth, avertizează asupra riscurilor la care vor fi expuşi capelanii ce se vor exprima împotriva căsătoriilor homosexuale şi care vor pleda pentru căsătoria tradiţională.

În primul rând, planurile guvernului britanic includ măsuri coercitive faţă de capelani. Colin Hart, directorul Coaliţiei pentru Căsătorie, subliniază că măsurile guvernului sunt „profund nedemocratice". În plus, Hart susţine că aceştii capelani militari vor putea fi înjosiţi şi concediaţi fie şi numai din cauza convingerii pe care o au că o căsătorie este „un legământ ce trebuie să aibă loc doar între un bărbat şi o femeie", a declarat Hart pentru site-ul christian.org.uk.

În slujba lui Dumnezeu şi a patriei

În apărarea capelanilor, indiferent de confesiunea de care aparţin, vine Lyle Dorsett, autoarea cărţii „Slujind lui Dumnezeu şi patriei: capelanii armatei americane în cel de-Al Doilea Război Mondial".

Autoarea descrie capelanii folosind atribute precum spirit de sacrificiu, dedicarea personală şi eroism şi manifestând spiritul de lider spiritual pe care l-a manifestat Iisus Christos. Pe de o parte, capelanii din timpul războiului au fost pentru milioane de tineri soldaţi „un prieten mai apropiat decât fraţii de sânge". Capelanii s-au dovedit astfel a fi cu mult mai mult decât nişte conducători ai serviciilor divine; cei care apelau la ajutorul lor puteau conta pe o mână de ajutor, o ureche dispusă să asculte şi o sursă permanentă de mângâiere, pe un consilier.

Faptul că numărul capelanilor ucişi în timpul războiului a fost într-un procent mai mare decât orice altă profesie , raportat la numărul total de persoane, demonstrează deopotrivă spiritul de sacrificiu şi dedicarea faţă de propria turmă, pe care nu doar au condus-o, ci au şi susţinut-o.

Mai mult, una dintre mărturiile incluse în carte arată şi o faţetă suplimentară, voluntară, a vocaţiei pe care o au capelanii, chiar şi în afara câmpului de luptă. Rudele unuia dintre soldaţi au mărturisit că primeau frecvent vederi de la capelan, care îi ţinea la curent cu starea de spirit a tânărului soldat.

Dedicare permanentă, chiar şi în timp de pace

Deşi capelanii au fost foarte numeroşi în rândurile armatei, o categorie nouă o constituie capelanii din corporaţii, un domeniu ce ţine de departamentul resurse umane, dar care are mai degrabă un rol de motivare şi dezvoltare spirituală. Până în prezent, peste 1.000 de companii din Statele Unite şi Canada au apelat la serviciile unor asemenea capelani corporatişti.

Un studiu realizat în 2008 de Institutul pentru Familie şi Muncă a descoperit că peste 97% dintre companiile mari, cu peste 5.000 de angajaţi, oferă acestora consiliere telefonică. Totuşi, angajaţii par să prefere consilierea capelanilor de la locul de muncă şi comunicarea ne-mediată.

Preferinţa însă păleşte în faţa declaraţiei angajaţilor care apreciază foarte mult consilierea pe care o primesc, indiferent de confesiunea religioasă a capelanului. Iar aprecierea nu este doar o declaraţie formală, ci se reflectă în productivitatea angajaţilor, după spusele angajatorilor americani.

Mai presus însă de scopul de consiliere, asistenţa religioasă pe care o furnizeză capelanul are în vedere problema dimensiunii existenţiale a omului şi gestionează cele mai adânci şi sensibile probleme duhovniceşti.În aceste condiţii, restrângerea libertăţii de exprimare în cazul căsătoriilor homosexuale şi numai are un impact nu doar asupra capelanilor, ci şi a miilor de suflete pe care aceştia le consiliază.