Condamnaţi la închisoare pentru credinţa în puterea vindecătoare a rugăciunii

220

Doi părinţi au fost condamnaţi la închisoare din cauză că şi-au lăsat bebelușul de 8 luni să moară de o boală care ar fi putut fi tratată, încrezându-se doar în puterea vindecătoare a credinţei. Cazul a stârnit numeroase reacţii în SUA, acesta fiind al doilea copil care le moare din cauza neglijenţei.

Doi părinţi penticostali din Philadelphia (SUA) au fost condamnaţi la o pedeapsă cu închisoarea din cauza faptului că şi-au lăsat copiii să moară de boli care ar fi putut fi tratate. În anul 2009, Herbert şi Catherine Schaible au fost condamnaţi la închisoare şi, ulterior, eliberaţi condiţionat, pentru uciderea involuntară a băieţelului lor de 2 ani, Kent, care suferea de pneumonie. După ceva timp, ei au fost din nou declaraţi vinovaţi pentru crimă de gradul trei pentru moartea celui de-al doilea fiu al lor, Brandon, pentru care au respins îngrijirile medicale şi care a murit de deshidratare şi pneumonie. În prezent, au fost condamnaţi la o pedeapsă cu închisoarea de la trei la şapte ani, notează christianitytoday.com.

Cei doi argumentează atitudinea lor, spunând că se încred în vindecarea divină, iar ajutorul medical este ca o insultă la adresa lui Dumnezeu. Însă tribunalul şi judecătorul resping aceaste argumente şi îi acuză de crimă, deoarece sunt singurii responsabili pentru moartea copiilor.

Cazul lui Herbert şi Catherine Schaible nu este singular. Potrivit Associated Press, aproximativ 12 copii americani mor în fiecare an, din cauza respingerii tratamentelor medicale pe motive religioase. De aceea, justiţia a luat măsuri serioase şi a început să impună din ce în ce mai multe pedepse şi mai severe, ca şi în cazul familiei Schaible. Un caz asemănător, în Wisconsin, părinţii au fost acuzaţi de moartea fetiţei lor de 11 ani și au primit 6 luni de închisoare şi 10 ani de libertate condiţionată. Un cuplu din Oregon a fost condamnat la 16 luni de închisoare, după moartea băiatului lor, cei doi fiind acuzaţi de crimă involuntară. Tot în Oregon, statul i-a retras custodia unui cuplu înainte să moară copilul acestuia, fiind primul caz de acest gen. Unele state americane le oferă părinţilor dreptul de a hotărî dacă acceptă îngrijirile medicale sau optează pentru credinţa în vindecarea divină, însă legislaţia nu este suficient de clară în ceea ce priveşte limitele acestui drept.

Potrivit unui sondaj recent al Pew Research Center, doar un sfert dintre creştinii evanghelici albi susţin opţiunea părinţilor de a respinge tratamentele medicale. Aproximativ 70% dintre creştinii evanghelici albi şi 75% dintre protestanţii de culoare cred că, în caz de boală, cea mai recomandată opţiune este apelarea la îngrijirile medicale.

Niciun articol afișat