Unire după un secol de divergenţe provocate de rasism

166

După aproape 100 de ani de separare Assemblies of God (AG) și United Pentecostal Council of the Assemblies of God (UPCAG), ambele grupări penticostale se unesc, anunţă reprezentanţii lor, „pentru cauza lui Christos". Evenimentul a avut loc la începutul săptămânii trecute și este rezultatul unui proces de reconciliere care durează de patru ani, informează Charisma News.

Assemblies of God (Adunările lui Dumnezeu) este un grup format din 140 de biserici autonome care împreună formează cea mai mare confesiune penticostală. United Pentecostal Council Assemblies of God este o grupare de biserici cu membrii africo-americani, care s-a desprins din AG în 1919.

AG a fost înfiinţat în 1914 în urma mișcărilor de reformă penticostale de la începutul secolului al XX-lea. Mișcarea s-a extins la nivel global prin misiune și formarea de relaţii cu alte biserici penticostale. Cu toate acestea, în 1917, când pastorul Alexander Howard, de origine africo-americană, a cerut să fie trimis în Liberia ca misionar, conducerea AG l-a refuzat datorită rasei sale. În consecinţă, Howard s-a adresat unui grup de biserici din New England și în 1920 acest grup a devenit UPCAG, având ca scop parţial misiunea lui Howard în Liberia.

Cele două grupări au rămas separate vreme de un secol, până când pastorul Thomas Barclar, prezbiterul și președintele internaţional al UPCAG a propus o reconciliere. Îndemnat de versetul din 1 Corinteni 1:10 „Vă îndemn, fraţilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, să aveţi toţi acelaşi fel de vorbire, să n-aveţi dezbinări între voi, ci să fiţi uniţi, în chip desăvârşit, într-un gând şi o simţire", Barclay i s-a adresat lui dr. George Wood, conducătorul AG. Astfel, au început discuţiile, care au durat patru ani, pentru repararea relaţiilor dintre cele două grupări.

„Am fost într-o călătorie de patru ani cu UPCAG, care a luat fiinţă în 1919 datorită rasismului din AG. Acum, Domnul ne-a adus laolaltă din nou, într-un parteneriat oficial pentru a-I mări numele lui Isus și pentru a avansa în misiunea Sa prin puterea Duhului", a declarat Wood, citat de Charisma News.

În ultimii zeci de ani, AG a făcut pași mari în depășirea barierelor etnice, lingvistice și culturale. Mai multe de 40% din membri făcând parte din minorităţi etnice. Astfel, reconcilierea cu UPCAG pare de la sine înţeleasă, cu toate că iniţiativa unirii a venit din partea UPCAG.

AG nu este singura grupare penticostală cu o istorie rasistă. În cadrul unei conferinţe ce a avut loc în 1994 în Memphis, B.E. Underwood, conducătorul confesiunii Pentecostal Holiness, a deschis conferinţa, declarând: „Rasismul trebuie eradicat din comunitatate penticostalo-charismatică. Ce diferenţă mare ar fi fost dacă în timpul mișcării pentru drepturi civile din America toţi copii mișcării de reformă penticostale are fi fost uniţi."

De-a lungul conferinţei, numeroși leaderi și-au exprimat părerea de rău pentru atitudinile rasiste explicite. În același cadru a fost prezentată o lucrare istorică care descria cum justificau prezbiterii AG segregarea, zicând că Dumnezeu a creat rasele să trăiască separat. Mai mult de atât, Charles Parham, „părintele penticostalismului american", a fost un susţinător al Ku Klux Klan până în 1927.

În momentul de faţă, poziţia oficială a Assemblies of God faţă de rasisim este următoarea: „Assemblies of God recunoaște principiile biblice care (1) sprijină anumite drepturi universale pentru toţi oameni, indiferent de rasă și (2) condamnă prejudecăţile datorită rasei faţă de o persoană. De asemenea, recunoaștem că rasismul (credinţa că o rasă este superioară alteia) continuă să confrunte biserica."

Sursa foto: charismanews.com