Primul transplant de pelvis printat 3D, un succes

97

Firma privată de cercetare în domeniul ortopediei HealthpointCapital a anunţat săptămâna trecută succesul primei operaţii de transplant de pelvis printat 3D, iar starea actuală a pacientului le dă din ce în ce mai multe speranţe chirurgilor în succesul și siguranţa implementării unei astfel de tehnologii.

Craig Gerrand, medic la Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, a implantat pentru prima dată în istorie un transplant imprimat 3D, acum trei ani, unui pacient de 60 de ani, căruia i se amputase jumătatea dreaptă a pelvisului, din cauza unei boli numite condrosarcom, un tip de cancer de oase, notează businessinsider.com.

Condrosarcomul este un tip de cancer care se dezvoltă iniţial în os, fiind cea de-a doua tumoră malignă osoasă ca frecvenţă. Această boală se dezvoltă cel mai adesea în pelvis, picioare sau umeri, la adulţii de peste 40 de ani, fiind mai rară în alte categorii de vârstă. Condrosarcomul nu poate fi tratat cu medicamente şi în general, nici cu radioterapie, ci este necesară intervenţia chirurgicală şi procedurile de ablaţie.

În cazul pacientului de 60 de ani, medicul Gerrand a spus că pentru a îndepărta cancerul, destul de răspândit, a fost necesară amputarea unei părţi destul de mari de os şi, prin urmare, un implant standard, creat de mănă, nu ar fi fost posibil. Aşadar, a scanat pelvisul pacientului, pentru a vedea exact ce proporţie din acesta urma să fie îndepărtată. Apoi a transferat datele obţinute într-o imprimantă care a stabilit dimensiunile exacte ale noului pelvis şi le-a imprimat, folosind mai multe straturi de praf de titanuiu, pe care le-a fuzionat cu ajutorul unui laser. Pelvisul de titaniu a fost acoperit cu un strat de minerale, pentru a permite celulelor osului care rămăsese acolo să crească în continuare. După ce a ataşat pelvisul de titaniu, echipa de medici a adăugat şi o parte de pelvis standard, pentru a închide procesul de implantare.

Tehnologia printării 3D presupune o revoluţie în domeniul medical. Aceasta a fost folosită cu succes pentru a crea mâini şi picioare protetice, iar acum, un pelvis. Transplantul de pelvis imprimat 3D a avut succes, pentru că pacientul nu a mai avut nevoie de intervenţii suplimentare și poate merge normal, fără cârje.

Sursă foto: Official US Navy Page