Cazul icoanei care „plânge” divide o comunitate ortodoxă

39

Biserica greco-ortodoxă Profetul Elisei, din Holladay (Utah, SUA) se află în mijlocul unui scandal care a necesitat intervenţia mitropolitului Isaia, al arhidiecezei Denver.

Totul a început cu o dezbatere „clasică" în rândul credincioşilor: chiar plânge icoana lui Iisus, sau există o explicaţie naturală pentru uleiul din jurul ochilor Mântuitorului? Acum cazul icoanei care plânge a escaladat înglobând acuzaţii de înşelăciune şi scrisori către autorităţile ecleziastice înalte din Denver. Părintele Michael Kouremetis, care păstoreşte biserica a fost chiar propus pentru destituire din funcţie.

De acum doi ani, când un credincios a observat picăturile de ulei de pe icoana Chstistos Arhipreotul, mai mulţi membri ai comunităţii au spus că icoana este făcătoare de minuni şi că s-ar fi vindecat datorită ei.

Parohul local a refuzat să facă declaraţii publicaţiei The Salt Lake Tribune, care a relatat despre eveniment, şi a îndrumat jurnaliştii către Isaia, mitropolitul Denverului. Într-o scrisoare semnată de mitropolit, pe care preotul a pus-o în circulaţie printre membri, Isaia mărturiseşte a fi „complet convins" de „fenomenul factual" al puterii vindecătoare a icoanei.