Ce atribute ar trebui să aibă un bun pastor

770

Fiecare creștin are în minte o listă de caracteristici non-negociabile, pe care se așteaptă să le găsească la pastorul său. Dar la cât de diferinţi sunt oamenii, care ar fi acele caracteristici non-negociabile comune care ar putea mulţimi majoritatea?

Pastorii și familiile lor trăiesc o viaţă extrem de stresantă. Viaţa lor este ca o carte deschisă pentru comunitate, care le urmărește fiecare mișcare. De la ei se așteaptă să aibă familii ideale, să fie oameni perfecţi, să fie întotdeauna disponibili, să aibă răspunsuri la toate întrebările și să fie mereu bine dispuși.

„Acestea sunt așteptări nerealiste și cu toate astea suntem dezamăgiţi atunci când un pastor nu mai poate face faţă problemelor, când pare deprimat sau pur și simplu își pierde energia”, spune Jim Daily, președintele Focus on the Family, o organizaţie creștină din SUA.

Într-un articol pentru Christian Post, el expune cinci atribute de data aceasta realiste, pe care ar trebui să le aibă orice pastor bun. În primul rând acesta ar trebui să fie un bun vorbitor în public, care să fie preocupat de predarea doctrinei „solide” a Bibliei. Prin asta, Daly vrea să spună că nu ar trebui să aleagă doar versetele populare sau care îi pot crea audienţă.

În al doilea rând, ar trebui să fie un om devotat slujirii celorlalţi, creștini sau nu, ospitalier și care îţi îngrijește comunitatea. În al treilea rând, ar trebui să poată „naviga” prin probleme cu un cap clar, înţelepciune și convingere, dar totodată cu umilinţă, urmând exemplul lui Iisus.

În al patrulea rând, un pastor bun ar trebui să fie un om integru în toate domeniile vieţii sale, să aibă un temperament bun, o viaţă disciplinată, să stea departe de vicii și să fie corect în ceea ce privește finanţele. În ultimul rând, dacă este căsătorit, trebuie să îi fie fidel soţiei și să fie un părinte eficient. Și chiar dacă are multe angajamente faţă de comunitate, soţia și copiii trebuie să fie prima sa prioritate.