Cea mai veche copie a celor Zece Porunci e disponibilă online

668

Un manuscris evriesc, vechi de 2.000 de ani, care conţine una dintre cele mai vechi copii ale celor Zece Porunci, a devenit ultimul text care să fie inclus în Librăria Digitală Cambridge.

Înainte de a fi descoperite manuscrisele de la Marea Moartă în 1947, documentul cunoscut drept „Papirusul Nash” era cel mai vechi manuscris cunoscut, ce conţine bucăţi din Biblia Evreilor, conform LiveScience.

Aceasta este pentru prima dată când manuscrisul este disponibil online, prin librăria digitală a Universităţii Cambridge. Din cauza vechimii şi a delicateţii lor, textele pot fi foarte rar expuse şi chiar şi atunci, doar câteva pagini. „Acum, cu generozitatea Fundaţiei Polonsky, oricine are o conexiune la Internet poate explora manuscrisul în detaliu,” a declarat un bibliotecar universitar, conform Huffington Post.

Lansată în decembrie anul trecut, librăria digitală a Universităţii Cambridge a atras deja zeci de milioane de oameni. Cu ajutorul Fundaţiei Polonsky, care a donat în iunie 2010 o sumă de 1,5 milioane de euro, a fost posibilă implementarea infrastructurii tehnice care face posibil acest progres.