Muftiul musulmanilor din România laudă libertatea religioasă

94

Spre deosebire de musulmanii din Occident, adepţii români ai Islamului nu au nicio îngrădire legislativă pentru a-şi practica credinţa pe teritoriul ţării noastre, a apreciat muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, într-un interviu pentru Adevărul.

Creşterea numărului musulmanilor din România după 1990 este, potrivit muftiului, îmbucurătoare pentru credincioşii islamici dar, pe de altă parte, poate fi îngrijorătoare pentru anumite instituţii ale statului. Aceasta, scrie Adevărul, din cauza faptului că mulţi dintre musulmanii veniţi în ţara noastră se îndreaptă spre fundaţiile islamice care ignoră statutul Muftiatului de unică structură a cultului, recunoscută de statul român. Fundaţiile respective sunt finanţate din străinătate şi refuză sau evită să aibă o relaţie transparentă cu Muftiatul, promovând învăţăturile şi obiceiurile din unele state islamice.

Potrivit muftiului, această situaţie a generat şi unele fricţiuni cu Biserica Ortodoxă Română, deranjată de anumite materiale vehiculate de aceste fundaţii. „Chiar în ultima perioadă s-a făcut şi ceva scris referitor la Fecioara Maria, „o femeie musulmană exemplară"," e explicat muftiul. „Această afirmaţie a deranjat cultul creştin iar răspunsul meu nu a putut fi unul oficial."

Muftiatul Cultului Musulman din România este singura instituţie recunoscută oficial de către statul român şi care reprezintă întreaga comunitate musulmană din România.