Speranţa de viaţă a crescut în toată lumea

47

În ultimii 20 de ani, s-a observat o scădere a numărului de decese cauzate de malnutriţie şi boli infecţioase, arată un raport publicat joi, în revista britanică Lancet, la care au contribuit 300 de organizaţii. Studiul a inclus populaţia din 180 de ţări ale lumii.

Astfel, în 2010, 43% dintre decese au avut loc la vârsta de 70 de ani sau după aceasta, în comparaţie cu anul 1990, în care procentul era cu 10% mai mic. Creşterea vârstei de deces se datorează serviciilor medicale îmbunătăţite sau a apariţiei acestora în zone ale lumii în care nu existau, accesului la mâncare în ţările în curs de dezvoltare şi programelor de vaccinare.

Iar rezultatele acestor măsuri nu au întârziat să apară. Mortalitatea infantilă a scăzut la jumătate în ultimii 20 de ani, iar malnutriţia – care era prima cauză de deces la copii – ocupă acum locul al optulea.

În schimb, factorii de deces sunt bolile cronice, precum cancerul şi diabetul. Două treimi dintre decese au cancerul ca şi cauză, în creştere de la 50%, în 1990. În 2010, opt milioane de persoane au decedat de cancer în lume. În acelaşi an, 1,3 milioane de persoane au decedat din cauza diabetului, dublu faţă de numărul de victime pe care această boală le-a făcut în 1990.

Un alt factor ce conduce la mortalitate este consumul de tutun, care este în creştere. În fiecare an, fumatul ucide 8 milioane de persoane.