CEDO: Crucifixele pot fi expuse în şcolile publice

19

Prezenţa crucifixelor în sălile de clasă nu violează libertatea de conştiinţă a elevilor, a hotărât Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Decizia are efecte în cele 47 de ţări din Consiliul Europei, iar europenii care vor crucifixe în şcoli au libertatea să ceară guvernelor recunoaşterea acestui drept.

CEDO a precizat că nu a găsit dovezi care să ateste că prezenţa simbolurilor religioase în sălile de clasă „ar putea să aibă vreo influenţă asupra elevilor", informează AP.

„Sentimentul cel mai popular din Europa a avut azi câştig de cauză", a declarat Franco Frattini, Ministrul italian de Externe.

Decizia CEDO a fost salutată şi de Vatican, care a apreciat-o ca fiind una „istorică". Curtea de la Strasbourg a recunoscut astfel că prezenţa crucifixelor în şcoli nu reprezintă „o formă de îndoctrinare", ci „expresia identităţii religioase şi culturale a ţărilor cu tradiţie creştină", a declarat Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Vaticanului.

„Mesajul Curţii este că, în societăţile de tradiţie creştină, creştinismul are o legitimitate specială care justifică un tratament diferit", a declarat Gregor Puppink, director al Centrului European pro-Creştin pentru Lege şi Justiţie.

Cazul a fost adus în atenţia presei după ce o finlandeză care locuieşte în Italia, Soile Lautsi, a obiectat împotriva prezenţei crucifixelor în sălile de clasă unde învăţau copiii ei. Argumentul femeii a fost că simbolurile religioase afişate într-o şcoală publică reprezintă o încălcare a principiilor seculare, respectiv a separaţiei între biserică şi stat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg, a dat câştig de cauză femeii, într-o primă fază. În noiembrie 2009, CEDO a admis că prezenţa crucifixelor în sălile de clasă ar putea să fie deranjante pentru copiii proveniţi din familii necreştine sau ateiste. Italia, sprijinită de o serie de alte state europene, a făcut însă apel şi a câştigat.

Massimo Albertin, soţul doamnei Lautsi, s-a declarat „deziluzionat" la aflarea deciziei CEDO şi a subliniat că această hotărâre demonstrează că „Vaticanul este prea puternic pentru indivizi". Albertin se declară ateu. CEDO a precizat însă că doamna Lautsi are libertate deplină să îşi educe copiii conform cu propriile convingeri filosofice.

Statul Virginia (SUA) a fost, în ultimele săptămâni, scena unor controverse cu privire la afişarea celor Zece Porunci în şcolile şi în instituţiile publice. Decalogul afişat în şcolile publice din districtul Giles a stârnit reacţii de dezaprobare din partea unor grupări pentru libertăţi civile. Acestea au ameninţat că vor cere în justiţie interzicerea afişării Decalogului în şcoli şi instituţii publice, notează voanews.com.