Cel mai credincios președinte american

874

Mulţi dintre cei care au fost la cârma Statelor Unite și-au mărturisit credinţa în Dumnezeu. Unii, în ciuda faptelor lor. Însă unul dintre liderii de stat americani a reușit să transmită un exemplu inspirator de credinţă și chiar să își atragă numele de cod „Diaconul".

Dacă ar fi ales, Mitt Romney ar fi, cu siguranţă președintele cu cea mai ferventă activitate religioasă, potrivit celei mai recente ediţii a publicaţiei New Yorker. Însă până atunci, în topul alcătuit de revista Slate, cel care a fost desemnat cel mai credincios președinte american este Jimmy Carter.

Istoricii care au studiat vieţile religioase ale președinţilor au apreciat, în repetate rânduri, atât cuvintele cât și faptele lui Carter, baptist care se declara „creștin născut din nou". În timpul mandatului său, Jimmy Carter a participat la serviciile divine ale bisericii ori de câte ori putea, chiar și atunci când se afla în deplasare.

Când era acasă, a continuat să fie instructor la Școala Duminicală. Președintele se ruga în fiecare zi și citea Biblia. În tinereţe a fost misionar, mergând din ușă în ușă și invitând oamenii „să Îl accepte pe Christos ca Mântuitor personal". După ce a devenit președinte și-a continuat călătoriile misionare anuale, lucrând împreună cu Habitat for Humanity. În anul 2002, când i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Carter a vorbit despre Iisus Christos, numindu-l, în discursul său, „Prinţul Păcii" (vezi Galeria Video). Serviciile Secrete americane foloseau pentru Carter numele de cod „Diaconul".

Înainte de Jimmy Carter, cel mai credincios președinte american a fost considerat a fi James Garfield, un fost preot, care atunci când a fost ales președinte a declarat că „a demisionat din cea mai înaltă funcţie pământească, pentru a deveni președinte al Americii." Garfield a fost în funcţie doar 6 luni, fiind asasinat de un fanatic religios.

America a avut și alţi președinţi religioși: metodistul William McKinley, prezbiterianul Woodrow Wilson și unitarianul John Quincy Adams. Toţi aceștia mergeau cu regularitate la biserică, se rugau și studiau Scriptura.

Ronald Reagan, Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au fost președinţii care au folosit cea mai multă retorică religioasă în discursurile lor dar, apreciază jurnaliștii de la The Slate, acest lucru s-a datorat, în parte, precedentului creat de Carter.