Doctrina religioasă a lui Barack Obama, în 5 puncte

1771

Discursurile din cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de pe 24-25 septembrie au fost analizate şi discutate de cotidianele din întreaga lume. Însă unul în mod special a atras atenţia media creştine: este vorba despre discursul preşedintelui SUA, Barack Obama, despre libertatea de expresie şi cea religioasă.

Discursul a atins cinci puncte centrale, care reflectă doctrina religioasă a lui Obama.

Primul punct a avut în centru blasfemia. În opinia lui Obama, blasfemia trebuie să fie tolerată, indiferent cât de greu ar fi. Democraţia şi, implicit, libertatea de expresie cu care se laudă americanii devine un concept greu de implementat atunci când se referă la libertatea religioasă.

Cu privire la libertatea religioasă, Obama a declarat în discurs că, „ţinând cont de puterea pe care o are religia în viaţa noastră şi pasiunea pe care diferenţele reigioase o stârnesc, cea mai puternică armă împotriva discursului urii şi blasfemiei nu este întreruperea discursului, ci mai multă libertate".

Tot cu privire la acest subiect, Obama a recunoscut că nimeni nu poate controla libertatea de expresie şi dorinţa de a face aceasta denotă o mentalitate „învechită".

Al doilea punct central al discursului prezidenţial are în centru respectul faţă de celelalte religii, văzut ca un drum cu două sensuri.

Obama a adoptat o poziţie ofensivă, afimând că cineva care denunţă intoleranţa faţă de propria religie trebuie să fie pregătit să fie la fel de categoric şi cu privire la atacurile asupra altor religii.

„Viitorul nu aparţine celor care îl denigrează pe Profetul Mahomed. Totuşi, pentru a fi credibili, aceştia ar trebui să fie la fel de revoltaţi atunci când imaginea lui Iisus Chrsitos este atacată, când bisericile sunt distruse sau când Holocaustul este negat", a declarat Obama în faţa liderilor de stat de la Adunarea ONU.

Preşedintele Obama a avut ceva de spus şi cu privire la întoarcerea celuilalt obraz. Făcând o referire evidentă la recentele violenţe iscate de filmul antiislam „Inocenţa musulmanilor", care s-au soldat cu uciderea ambasadorului american în Libia, Obama a afirmat că „nu există cuvinte care să scuze uciderea unor persoane nevinovate. Niciun videoclip nu explică atacul unei ambasade. Şi nicio denigrare nu scuză incendierea unui restaurant din Liban, distrugerea unei şcoli din Tunis şi uciderile din Pakistan".

Al patrulea punct fierbinte al doctrinei lui Obama este principiul unităţii în diversitate. Făcând o paralelă cu diversitatea religioasă din SUA, Barack Obama a oferit ţara sa ca model pentru implementarea unei atitudini de înţelegere şi acceptare a nevoilor tuturor, indiferent de Dumnezeul căruia i se închină.

„Înţelegem de ce oamenii sunt deranjaţi de acest videoclip, deoarece milioane de cetăţeni americani musulmani suferă din această cauză", a afirmat Barack Obama.

Ultimul punct al doctrinei preşedintelui american a atins pericolul extremismului religios. Obama a avertizat că mişcările democratice din Orient, ce poartă denumirea de primăvara arabă, ar putea să-şi piardă sensul, în contextul în care intoleranţa îşi are rădăcinile în diferenţele religioase.

„A sosit timpul să-i marginalizăm pe cei care folosesc ura faţă de America, Occident sau Israel, ca pe un principiu în politica externă. Această atitudine nu face decât să furnizeze scuze pentru cei care apelează la violenţă".