Cine ar putea fi următorul papă

119

Biserica Catolică nu a mai fost aceeași după moartea Papei Ioan Paul al II-lea. Scandalurile au însoţit fidel aproape fiecare mișcare a puternicei instituţii religioase. Abuzurile sexuale, lipsa de transparenţă financiară și acuzaţiile de corupţie au slăbit influenţa bisericii asupra credinţei individuale, în timp ce polul prezenţei catolice a deviat constant spre America de Sud.

În acest peisaj complex, decizia de retragere din funcţie, anunţată de Papa Benedict în urmă cu doar câteva zile, a lăsat loc unor la fel de complexe dezbateri cu privire la cine i-ar putea succeda în funcţie.

Mulţi consideră că viitorul papă ar trebui să reflecte creșterea spectaculoasă a catolicismului în Africa, în timp ce alţii consideră ca următorul pontif ar trebui să vină din America de Sud, unde Biserica Catolică deţine poziţia dominantă în rândul confesiunilor creștine.

Pe lângă criteriul geografic, observatorii Vaticanului iau în calcul și doctrina, întrebându-se dacă următorul Papă va fi unul conservator sau un adept al reformelor. Încă de la începutul anului trecut, atunci când papa a numit cei 22 de cardinali membri ai Conciliului care îi va alege succesorul, comentatorii au apreciat că aceasta ar fi o modalitate prin care Benedict s-a asigurat că următorul papă va fi tot un conservator european.

Primii pe lista papabililor

Potrivit codului de drept canonic, lumea catolică va avea un nou papă cel mai devreme pe 15 martie sau, cel mai târziu, la sfârșitul aceleiași luni. Teoretic, oricare dintre cei peste 400.000 de preoţi catolici din lume poate fi ales. Există însă și câţiva papabili (preoţi văzuţi ca fiind capabili să devină papă), cum i-a numit presa italiană.

Unul dintre cei mai tineri papabili este Timothy Dolan (62 de ani), arhiepiscopul New York-ului. Deşi este considerat ca cel mai bun comunicator din Colegiul Cardinalilor, ar fi un american într-un „Vatican foarte italian", scrie Business Insider, în timp ce NBC avertizează, prin George Weigel, că „atâta timp cât Statele Unite vor rămâne puterea principală a omenirii, un papă american nu va fi ales." Dolan are de înfruntat și acuzaţii dure cu privire la modul în care a gestionat problema preoţilor care au abuzat copii.

Cardinalul Angelo Scola (71 de ani) este Arhiepiscopul Milanului şi, potrivit italienilor, are cele mai mari şanse să devină Papă. El este un apropiat al Papei Benedict şi are un CV impresionant – a fost rectorul Universităţii Pontificale şi Patriarhul Veneţiei, și a înfiinţat Fundaţia Oasis. Observatorii internaţionali apreciază însă că Scola nu ar avea suficienţi susţinători în Curia Romană, motiv pentru care nu ar avea multe șanse să devină papă.

Ganezul Peter Turkson (65 de ani) a fost numit cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea (în 2003) și este unul dintre cei mai carismatici episcopi africani, printre puţinii care au urmat cursurile doctorale ale Institutului Biblic Pontifical din Roma. „El este considerat papabil de când a fost numit în acest post, în 2009, de Benedict al XVI-lea. Au existat mai multe speculaţii că noul papă va veni din Africa, ca încercare a Bisericii Catolice de modernizare", scrie cotidianul britanic The Guardian.

Potrivit presei americane, cel mai puternic candidat din America de Sud este Arhiepiscopul de Sao Paolo, Odilo Pedro Schrer (63 de ani). Văzut ca un candidat promiţător, Schrer conduce, din 2007, cea mai mare dieceză din ţara cu cei mai mulţi catolici, la nivel mondial.

Gestul Papei Benedict al XVI-lea a fost unic în istoria ultimelor cinci secole, Benedict fiind primul papă care a părăsit viu Sfântul Scaun după Papa Celestin al V-lea, pe numele lui de mirean Pietro del Morrone.